Cremșnit rapid cu blat din foietaj

Cremșnit

Cred că am mâncat cremșnit pentru prima dată când am ajuns în București, la facultate; sau poate îmi joacă memoria feste. 😅

Nu a fost de la cofetărie, ci de la o patiserie la colț de stradă, undeva în Crângași. Îmi amintesc și acum momentul când am decis să o încerc: stratul acela generos de cremă a făcut alegerea foarte ușoară. Era o prăjitură curioasă, semăna cu un sendviș, cu multă cremă și acoperit de fulgi de ceva, cu mult zahăr pudră deasupra. Am cumparat.😁

Nu am avut răbdare până la cămin, așa că am început să mă înfrupt pe stradă.🤭

Cine a mai mâncat vreodata cremșnit, știe ce a urmat. Sau poate voi aveți o metodă în care nu iese crema dintre straturi. Chiar și la cofetărie când mi-am mai cumpărat, sau acasă, nu am reușit să mănânc fără să rămân fără cremă . Poate că ar trebui să mă ajut și de un cuțit….🤔

Revenind la poveste, am mușcat (nu aveam linguriță/furculiță pe stradă) și zahărul pudră a început să ‘”zburde” prin gura mea, iar crema să iasă dintre straturile de aluat. Eu m-am înecat și am pierdut și jumătate din cremă.

Nu cred că a fost cea mai bună experiență a mea cu o prăjitură, dar până la urmă am reușit.😅 Eram plin de zahăr pudră, fulgi de aluat și puțină cremă, dar eram sătul și mi-am învățat lecția : nu se mănâncă pe stradă.😓

Nu m-am gândit niciodată că aș putea face cremșnit în casă până când nu am auzit-o pe Cristina.😅

Noi am încercat 2 variante până acum: cremșnit cu foi speciale cumpărate și cremșnit cu foi din foietaj. În ambele variante am folosit crema de vanilie de pe site (se poate utiliza, desigur și o cremă din comerț, din premix).

Ingrediente 

  • Aluat de foietaj (2 foi) 
  • Cremă de vanilie 
  • Zahăr pudră 
  • Fructe pentru ornat 

Mod de preparare cremșnit

Foaia de aluat se dezgheață lent (dacă este cazul) și apoi o așez pe hârtie de copt. Încing cuptorul la 200°C. 


Înțep de câteva ori foaia de aluat cu furculița (pentru a nu se umfla prea mult) și apoi introduc tava în cuptor. Coc pentru 15 minute (funcția sus-jos) și apoi încă 10 minute de jos. 


Procedez la fel și cu cea de-a doua foaie.

Cât timp se coc foile, lucrez la crema de vanilie. 

Noi folosim crema de vanilie de aici de pe site; doar că nu punem unt. Pentru cremșnit este nevoie de o cremă mai fermă. 


Pentru a ușura rețeta se poate folosi desigur cremă din comerț. Poate vom folosi și noi cândva această „trișare”, acum în schimb ne-am bucurat de crema de vanilie făcută în casă. 
Cantitatea de cremă aș spune că depinde de fiecare. Nu sunt maestru cofetar, așa că mă orientez după gustul meu, nu după rețeta originală. 

Am totuși 2 remarci: prea multă cremă va face prăjitura instabilă și poate curge. Prea puțină va face să nu se simtă aroma. Pentru noi, cantitatea de cremă ce rezultă din rețeta de pe site e suficientă. 


După ce s-au răcit foile și crema de vanilie, încep asamblarea. 


Cu ajutorul unei linguri sau spatule întind uniform crema pe una dintre foile coapte, fără a presa. Apoi o așez pe cealaltă deasupra. 


Pudrez cu zahăr pudră și tai în pătrate mari. 

Sugestie de prezentare cremșnit


Sfaturi și sugestii:

  • Crema de vanilie trebuie să fie fermă. 
  • Înainte de a pune foile în cuptor le înțep cu furculița pentru a nu se umfla prea mult. 
  • Cantitatea de cremă e subiectivă. 
  • Prăjitura e mai bună după câteva ore de la asamblare. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »