Lichior de portocale

Lichior de portocale

De când am descoperit lichiorul de lămâie făcut în casă, am tot experimentat. 

Am descoperit, dacă nu știam deja, că ne place să încercăm lucruri noi. Rețeta de lichior de portocale poate că nu e nici nouă și nici originală (noi ne-am inspirat din rețeta de limoncello), dar ne-a plăcut rezultatul. 

Ideea ne-a venit în timp ce eram la cumpărături: căutam lămâi bio pentru limoncello. Lângă lămâi erau și plase cu portocale bio. Nu am stat prea mult pe gânduri. 


Poate că nu mă crezi sau poate că această poză nu e o dovadă de necontestat. Nu-i bai, prefer să încerci rețeta și să-mi spui aici dacă ți-a plăcut. 
Mai jos voi descrie cum am făcut lichior de portocale: 

Ingrediente lichior de portocale

  • Coaja de la 1.5 kg portocale
  • 500 ml alcool 
  • 600g zahăr 
  • 850ml apă 
  • Zeama de la 2-3 portocale (opțional)

Mod de preparare lichior de portocale

Încep prin a-ți spune că rețeta e la fel cu cea de limoncello, cu 2 diferențe: am pus mai puțin zahăr și am adăugat suc proaspăt de portocale. 

Am spălat bine portocalele, le-am șters de apă și apoi am recoltat partea superioară a cojii. Le-am curățat cu atenție, deoarece partea albă îi poate da un gust amar. Partea aceasta este făcută aproape în totalitate de Cristina. Ea are mâna mai ușoară și de obicei nu prea îndepărtează și partea albă. Dacă îi scapă vreo bucată, am grijă să îndepărtez cu un cuțit de filetat, bine ascuțit. 


Am adăugat cojile într-un borcan încăpător (1.8l), am adăugat sucul de la 2 portocale și am adăugat alcoolul. 


Borcanul l-am agitat în fiecare zi și l-am păstrat la loc întunecos și răcoros. 

După 30 de zile am adăugat siropul de apă cu zahăr. 


Într-o oală de inox (cu capac) am pus apa și zahărul la fiert. După ce a dat în clocot și s-a dizolvat zahărul, am mai lăsat să fiarbă 5-10 minute și apoi l-am răcit. Nu pun siropul cald sau fierbinte peste amestecul de coji de portocale și alcool. 

Lichiorul e gata după aproximativ 40 de zile. În tot acest timp am grijă să agit borcanul cel puțin 1 dată pe zi. În primele zile agit chiar de 2-3 ori pe zi. 


Când s-au scurs cele 40 de zile, am strecurat lichiorul și l-am turnat în sticle de sticlă. 

Sugestie de prezentare 

Sfaturi și sugestii 

  • Folosesc întotdeauna portocale bio. 
  • Lichiorul e mai bun cu trecerea timpului. După 1 an de zile ni se pare că aroma și parfumul sunt mult mai intense. 
  • Îl consumăm rece și cu moderație. 
  • Nu consum alcool înainte de a conduce. 
  • Este doar pentru persoanele majore, întrucât poate avea aproximativ 40 grade. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »