Doradă la cuptor cu legume

Dorada cu legume sotate

Dorada la cuptor a fost un compromis pentru a mânca amândoi pește. 

Cristina mânca de obicei doar somon (fript, paste cu somon, etc) sau alți pești oceanici, iar eu eram obișnuit cu tipuri de pește mai locale (caras, păstrăv, scrumbie, novac, etc). 

Nu îmi mai amintesc exact cum am reușit să introducem dorada în meniu, dar mă bucur. Încercăm să avem o dietă diversificată. 
Acum mâncăm o dată la 2 săptămâni doradă la cuptor cu legume sotate. Câteodată mai înlocuim dorada cu păstrăv. 

Am de muncă, dar încerc în continuu să o conving pe Cristina să mai încercăm și alte feluri de pește. 

Am observat că îi place și peștele prăjit cu mămăligă (poate ați văzut fotografia de pe Instagram). Abia aștept să postez și pe site o rețetă simplă. 

Nu o mai lungesc și voi începe să scriu cum am făcut doradă la cuptor cu legume. 

Ingrediente 

  • 2 pești doradă
  • Sare și piper alb după gust 
  • Câteva felii de lămâie 
  • 3-4 căței de usturoi 
  • 3-4 linguri de ulei 
  • 400g de mix de legume (mexican) 
  • Puțin unt
  • Sucul de la o portocală 

Mod de preparare doradă la cuptor

Curăț și spăl peștele, apoi îl pun la frigider cu câteva felii de lămâie pentru a se macera puțin. Acopăr peștele cu folie de plastic sau de aluminiu pentru a nu mirosi. 


După 30-60 de minute îl scot din frigider și îl crestez (la aproximativ 45°) de 2-3 ori pe fiecare parte. 
În crestături introduc felii subțiri de usturoi și câte o felie de lămâie. 


Am presărat apoi sare și piper peste pește și am stropit cu ulei. Am introdus tava cu peștele în cuptorul încins la 180°C (funcția sus-jos) pentru aproximativ 45 de minute. 

Într-o tigaie am pus aproximativ 1 lingură de ulei în care am topit untul. 


Peste untul topit am adăugat legumele congelate. Le-am sotat până au căpătat consistența dorită. Apoi am adăugat sucul de portocală și am amestecat până s-a făcut ca un sos. 

Ideea cu sucul de portocale i-a aparținut Cristinei. În aceeași zi făcusem lichior de portocale și aveam un exces de fructe. 
Nu este obligatoriu să se adauge, dar nouă ne place. 

Sugestie de prezentare doradă la cuptor


Sfaturi și sugestii 

  1. Mixul de legume mexican poate fi înlocuit cu legume congelate cu unt. 
  2. Cumpărăm de obicei doar doradă eviscerată, pentru confortul nostru. 
  3. Câte 1 pește de fiecare ni se pare cam mult, așa că în ultima perioadă facem doar unul și îl împărțim. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »