Cătină cu miere (pentru o imunitate sporită)

Catina cu miere

Am descoperit cătina prin 2015 sau 2016. Eram foarte preocupat de sănătate și modalități de întărire naturală a sistemului imunitar. Citisem mult despre cătină pe internet și în clipa în care am văzut în piață, mi-am cumpărat și eu, să văd cum e. 

Îmi amintesc că am muncit mult să o pun în borcane…am eliminat codițele fiecărei bobițe și am umplut (pe 3 sferturi) 4 borcane de 300 de grame. Eram foarte mândru de mine.😊 Am avut în schimb neplăcuta surpriză ca unul dintre borcane să fermenteze; posibil că am pus prea mult fruct și prea puțină miere. 

După această experiență am cam renunțat la ideea de cătină, era acră și nu prea mă atrăgea să o mănânc goală. 😅

Prin 2017 începusem de ceva timp să mănânc dimineața cereale (cu lapte sau iaurt) și căutam opțiuni pentru diversificare. Cred că vă amintiți (cei care consumați cereale integrale), prima dată nu fac o impresie prea bună, mai ales dacă înainte erați obișnuiți cu cerealele dulci. 

Am început să pun câte o lingură de miere cu cătină în cereale ( 🤫plus o lingură de miere). Și astăzi, când scriu acest articol, continui să pun cătină în cereale, la micul dejun. 

Nu voi spune că e un remediu extraordinar și că nu vă veți mai îmbolnăvi. Voi spune că eu cred că m-a ajutat și continuă să mă ajute cu o stare de bine, mai multă energie și foarte puține probleme de sănătate.

❗Atenţie sporită: mai ales în cazul unui consum regulat, cătina subțiază sângele și îngreunează coagularea. Cei care avem tratament cu anticoagulante trebuie să avem grijă. De asemenea, trebuie anunțat medicul când se programează o intervenție chirurgicală. 

Mai jos voi descrie cum pregătesc eu cătina cu miere.

Ingrediente:

  • miere aproximativ 200g
  • cătină 100g

Mod de preparare

Am spălat foarte bine cătina. În cazul în care este congelată, o las să se dezghețe.

De regulă las cătina să se usuce o zi înainte să o pun în borcan pentru a reduce cantitatea de lichid (apă) din compoziție; se poate întinde pe un șervețel absorbant pentru a grăbi procesul.

Catina cu miere
Cătină cu miere – preparare  | Imagine Photographa

Cum sunt un pretențios, nu îmi place să văd vârful bobițelor de cătină în borcan, așa că le tai cu ajutorul unei forfecuțe. Știu, e o muncă migăloasă. Dacă asta vi se pare dificil, vă spun un secret…. până să pregătesc rețeta pentru acest site obișnuiam să „pensez” cătina; dura foarte mult timp și cătina își pierdea din aspect deoarece se storcea.

După ce pun cătina în borcan, torn mierea deasupra și o pun în frigider.


Sugestie de prezentare:

Simplă, alături de cereale cu lapte sau iaurt, ori în smoothie.

Sfaturi și sugestii

  1. Cantitatea de miere trebuie să fie suficientă pentru a permite cătinei să „plutească”. Suficientă miere va împiedică fermentarea cătinei. 
  2. Deoarece cătina este acră (chiar și coaptă) și îți ia ceva timp până te obișnuiești cu gustul, la început am pus mai multă miere. 
  3. O dată la câteva zile răstorn borcanul pentru a acoperi iar cătina cu miere. Se poate amesteca și cu lingurița, cu grijă pentru a nu zdrobi cătina. 
  4. Păstrez borcanul în frigider. 
  5. Atenţie, cătina previne coagularea sângelui. Cei care urmează tratament cu anticoagulante (ca mine) trebuie să aibă grijă. De asemenea, în caz de intervenție chirurgicală, trebuie întrerupt consumul cu cel puțin o săptămână înainte și anunțat medicul.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »