Mucenici moldovenești

Mucenici moldovenesti

Multă vreme eu am știut de un singur tip de mucenici, cei cu zeamă. În cazul în care nu știați deja, v-ați dat seama că sunt din zona de sud a țării.😁

Mucenicii moldovenești i-am descoperit în hipermarket (probabil am văzut și pe la televizor, dar în familie nu se pregăteau) și mi-au plăcut. 🤭

Prima dată când am mâncat făcuți în casă a fost prin 2016 sau 2017 când a adus o colegă la muncă. Au fost wooowwww… 

Din păcate nu m-am mai întâlnit prea curând cu aceste bunătăți. Abia în 2019 Cristina mi-a făcut o surpriză plăcută și a pregătit mucenici moldovenești după o rețetă de la mama ei. 🥰🥰 
Nu am cuvinte să descriu ce bunătăți au ieșit. 

Anul trecut, din păcate, nu a mai făcut. Era început de pandemie COVID, griji pentru evenimentele care se decalau; cred că toți ne amintim starea confuză. 😵

Anul acesta, în schimb, am zis să facem și să și urcăm rețeta pe site. 

Pentru mine a fost prima dată când fac mucenici moldovenești. Am urmat, sub îndrumarea Cristinei, rețeta de la mama ei. I-am făcut o singură modificare: am redus zahărul de la 500g la 400g.

Au ieșit delicioși și cred că voi mai face. Cristina e foarte strictă cu tradițiile: cozonac doar de Crăciun și Paște, mucenici de 9 martie, așa că în restul anului voi face „covrigi cu nuca” sau „batoane cu nucă” 😅. 

Mai jos voi povesti prin ce aventuri culinare am trecut la pregătirea mucenicilor moldovenești. 

Ingrediente 

  • 2kg de făină 
  • 400g de zahăr 
  • 28g de drojdie uscată sau 100g drojdie proaspătă 
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 lingurițe de coajă confiată de lămâie și portocală 
  • 4 ouă 
  • 1l de lapte
  • 200g unt 
  • 2-3 linguri de ulei 

Extra

  • 1 ou pentru uns
  • 100g miere pentru sirop cu apă (aprox. 250 ml) 
  • 100-150g de nucă coaptă și măcinată /tocată mărunt 

Pregătire 

1.Ridic temperatura în bucătărie (noi avem, de obicei, aproximativ 21°C în casă). 

2.Scot ouăle din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei. Le și spăl. 

3.Cern făina. 

4.Încălzesc laptele și dizolv zahărul în el. Noi am folosit zahăr în care am ținut coaja păstăii de vanilie pe care am folosit-o la panna cotta

5.Verific ce fel de drojdie am. În cazul nostru, am folosit drojdie uscată, care se pune direct în făină (fără activare). Pentru drojdia proaspătă sau uscată ce necesită activare, o pun într-un castron/cană (pe cea proaspătă o și sfărâmițez) și pun puțin lapte călduț peste. În funcție de temperatura laptelui (și din cameră), are nevoie de 5-15 minute pentru a se umfla.

6.Topesc untul la temperatura mică. Am grijă să nu dea în fiert și îl las să se răcească.

Mod de preparare mucenici moldovenești

Într-un castron, bat ouăle cu sarea, cât să se omogenizeze. 

Făina o pun într-un vas încăpător sau direct pe blatul de lucru. Fac în centru o denivelare și adaug ouăle, coaja de lămâie și portocală. Amestec puțin (eu prefer cu lingura) să încorporez din făină. Adaug treptat laptele și continui să amestec; nu îl pun pe tot o dată. 


Se frământă până se încorporează toată făina. Aluatul pe care l-am obținut a fost unul foarte lipicios. Nu am adăugat făină suplimentară deoarece urma să pun untul topit și aluatul nu se mai lipea. 

Am continuat să frământ și am adăugat untul topit în câteva etape. La sfârșit am adăugat și uleiul și l-am încorporat și pe el. 


Am împărțit aluatul în două și l-am pus în vase unse cu puțin ulei. Le-am acoperit cu folie de plastic și le-am lăsat la dospit timp de 60-90 de minute (să-și dubleze volumul). 


Pregătesc o tavă cu hârtie de copt. 

Rup bucăți din aluat și formez suluri de grosimea degetului mic și lungi de aproximativ 50-60 de centimetri. Pentru a obține mai ușor suluri de aceeași lungime, bucățile de aluat se pot cântări. 

Sulurile se pot face în mână sau pe blatul de lucru; eu le-am format în mână. 

Le-am împletit câte două și apoi le-am aranjat în tavă sub formă de „8”, unind capetele. 


Le-am uns cu ou bătut cu ajutorul unei pensule și le-am lăsat să dospească încă 30 de minute. 

Cuptorul l-am încins la 180°C.

Am copt câte două tăvi o dată (pentru că au încăput doar 4 mucenici în tavă), cu funcția ventilator circular. După 10 minute, am schimbat tăvile între ele și am redus temperatura la 160°C. Am copt încă 10-12 minute, până s-au rumenit frumos și scobitoarea a ieșit curată. 

Nouă ne-au ieșit 16 mucenici și un baton. 

I-am lăsat 10 minute la răcit, apoi am scufundat timp de câteva secunde fiecare mucenic în sirop (am dizolvat miere în apă călduță). 


I-am scos pe o farfurie și am presărat nucă măcinată pe deasupra. 

Sugestie de prezentare pentru mucenici moldovenești


Sfaturi și sugestii 

  • Se usucă repede, așa că după ce s-au răcit îi acoperim cu folie de plastic. 
  • Mucenicii se prepară pe 9 martie. 
  • Se pot savura și în restul anului sub formă de colaci rotunzi. 
  • Tradiția spune că ar trebui să facem 40 de mucenici. 
  • În funcție de cât de moi îi dorim, mucenicii se pot ține mai mult în sirop. 
  • Mie îmi plac cu extra miere deasupra. 🤫

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »