Piept de rață cu varză călită

Piept de rata pe varza

Putem încerca specialități și acasă, nu doar la restaurant.

Când ne pregăteam să plecăm de la țară, părinții Cristinei ne-au dat o rață. Știți vorba aceea: “să fie primit!”. 🤭

Cum nu mai gătisem până atunci, când am ajuns acasă ne-am pus pe căutat rețete cu rață.

Cristina cred că avea deja în minte ce vrea să pregătim și a sugerat rață Peking. 🤔
Din păcate pentru acest preparat trebuie să avem rața întreagă, iar a noastră era tăiată în bucăți.

Atunci ne-am gândit la ceva mai simplu: rață pe varză. Dar parcă era prea simplu.

Cristina nu s-a lăsat si a căutat în continuare rețete, cele mai multe fiind despre cum se prepară pieptul de rață. 
S-a oprit la o rețetă de-a lui Gordon Ramsey care părea simplă și totuși pretențioasă în același timp.

Ne-am decis să alăturăm o garnitură de varză călită dulce, care nouă ne place foarte mult. 
Posibil să meargă și cu varză murată, dar încă nu era gata la acel moment.

A fost un deliciu!

🤫 Voi împărtăși un secret: am făcut și pulpele (dezosate) după exact aceeași rețetă.

Dacă vrei să încerci, mai jos găsești o rețetă de piept de rață cu varză călită. 

Ingrediente:

  • 2 verze proaspete
  • 1 piept de rață 
  • Sare, piper, boia dulce și cimbru după gust 
  • 1 ceapă 
  • 2 linguri ulei
  • 2-3 foi de dafin 
  • 2-3 linguri de bulion

Mod de preparare piept de rață cu varză călită

Cum se face varza călită

Se taie varza fideluță și se asezonează cu sare, piper, boia dulce și cimbru. 


Se călește ceapa (tăiată în cubulețe) în 2 linguri de ulei până devine sticloasă. Se adaugă acum o parte din varză, cât să putem amesteca. Se amestecă destul de des pentru a nu se lipi de vas și a se căli uniform. 

Pe măsură ce se înmoaie se completează cu varză. Se adaugă și frunzele de dafin. 

După ce s-a călit varza, se adaugă și bulionul. Se omogenizează și se mai fierbe 10-15 minute, amestecând continuu. 

Dacă ne oprim aici, obținem varză călită de post.

Preparare piept de rață

Se dezosează pieptul și se crestează pielea sub formă de romb (fără a tăia carnea). 

Pieptul se pune într-o tigaie rece, fără ulei, la foc mic, cu pielea în jos pentru a se topi grăsimea. Se prăjește pe fiecare parte (în grăsimea proprie) timp de aproximativ 2-3 minute, apoi se dă pieptul de rață la cuptor pentru 8-10 minute, la 200°C.

Sugestie de prezentare piept de rață cu varză călită


Sfaturi și sugestii 

  1. Carnea se spală și se manevrează cu grijă, să nu intre în contact cu alte alimente. După ce am terminat cu carnea crudă, ne spălăm pe mâini. 
  2. Carnea se prăjește (în grăsimea proprie) pentru extra aromă și a o ajuta să-și păstreze sucul în interior. 
  3. Timpul de coacere variază în funcție de preferințele fiecăruia. 
  4. Pulpele de rață le-am pregătit după exact aceeași metodă. 
  5. Se poate folosi și varză acră călită, dar se va schimba gustul.
  6. Grăsimea rezultată în urma prăjirii pieptului de rață se poate păstra și folosi ulterior; se depozitează în frigider pentru maxim o săptămână.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »