Plăcintă cu dovleac – rețetă cu puțin zahăr

Placinta cu dovleac

Plăcinta cu dovleac este una dintre preferatele Cristinei. De obicei își face cu foi cumpărate, dar acum am încercat o rețetă de foaie de la mama ei. 

Mai jos voi descrie cum am făcut plăcintă cu dovleac cu puțin zahăr.

Ingrediente

  • 600g dovleac ras
  • 30g unt
  • 2-3 linguri de zahăr 
  • 1 linguriță de piper negru 
  • ½ linguriță de scorțișoară 
  • 250 ml lapte cald 
  • 8 linguri de ulei 
  • 1 vârf de cuțit de sare 
  • 400-500g făină (000)
  • 1 linguriță de drojdie uscată


Mod de preparare

Topesc untul în tigaie și apoi adaug dovleacul (curățat și ras). Peste dovleac pun zahărul, piperul, scorțișoara și amestec în continuu să nu se lipească. Călesc până devine aproape o pastă.
Când termin, las să se răcească. 


Cât timp se încălzește laptele, cern făina și o amestec cu lingurița de drojdie (am avut din aceea care se pune direct în făină).

Inițial folosesc doar 400-450g de făină; restul îl păstrez și adaug ulterior câte puțin, dacă mai e nevoie.
Peste făină adaug sarea, laptele (cald, nu fierbinte) și uleiul.
Mă folosesc de o lingură pentru a amesteca ingredientele. Când au început să se lege, înlătur lingura și amestec, apoi frământ, cu mâna. 

Dacă aluatul este foarte lipicios, mai adaug făină. Când e gata, îl pun la dospit pentru aproximativ 1 oră.
După ce s-a dospit, pudrez masa și sucitorul cu făină și împart aluatul în două. 

Opțional, se poate presăra puțină făină pe aluat înainte de a începe să-l întind. 

Întind o foaie dreptunghiulară peste care pun jumătate din cantitatea de dovleac și o distribui cât mai uniform pe foaia de aluat, dar las capetele (pe lungimea foii) libere, ca să nu se scurgă din compoziție la copt. Am grijă ca lungimea foii să nu depășească lungimea tăvii. 


Pentru că ne-am inspirat din rețeta mamei Cristinei, am adoptat și stilul de înfășurare. Am început să răsucesc aluatul, pe latura lungă, dinspre ambele margini spre interior, astfel încât cele două rulouri să se întâlnească la mijlocul foii. 


Procedez la fel și cu cealaltă jumătate de aluat și dovleac. 

Pun cele 2 plăcinte în tavă și le ung cu puțină apă în care am dizolvat 1-2 lingurițe de zahăr. 
Între timp încing cuptorul la 170°C (sus – jos). Noi am copt plăcinta timp de 50 de minute. A ieșit rumenă și crocantă. 

Sugestie de prezentare 

Caldă, cu un pahar de lapte sau o cană cu ceai.

Sfaturi și sugestii

  1. Cern făina. 
  2. Până a doua zi, compoziția de dovleac înmoaie aluatul. Recomand să o mâncați proaspătă. 
  3. Timpul de coacere depinde de cuptor și grosimea foii.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »