Iahnie de fasole – rețetă de post (vegetariană)

Iahnie de fasole

Mai jos voi descrie cum am pregătit iahnia de fasole

Ingrediente

  • 500g fasole albă uscată (de preferat cu bobul mare)
  • Sare și piper după gust 
  • 2-3 foi de dafin
  • 1-2 căței de usturoi 
  • 2-3 linguri de bulion 
  • 1-2 cepe medii, galbene
  • 1 linguriță de cimbru 
  • Verdeață (pătrunjel sau leuștean)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui 
  • Boia dulce/iute după gust

Mod de preparare 

Boabele de fasole trebuie să stea la înmuiat cel puțin 8 ore; noi le punem seara pentru a doua zi. 


A doua zi începem să le fierbem în apă curată. Când dă în clocot scurgem fasolea într-o sită și o punem iar la fiert în apă proaspătă, clocotita; procedăm astfel de două ori (se poate, desigur, să schimbăm și de mai multe ori). Continuăm să fierbem până clocotește a treia oară, și mai scade puțin. Acum adaugăm sare, piper, boia, foile de dafin și continuăm să fierbem până bobul e moale. 

Între timp tăiem ceapa mărunt și o călim la foc mediu până devine străvezie; acum adăugăm usturoiul sfărâmat și mai călim pentru 1-2 minute. Amestecăm în continuu să nu se ardă. Le adăugăm peste fasole (numai când bobul e fiert); tot acum adăugăm bulionul, cimbrul și verdeața uscată. 

Lăsăm să mai fiarbă puțin, cât să se amestece aromele. 

Sugestie de prezentare

Simplă ori alături de murături.


Sfaturi și sugestii

  1. Cantitatea de bulion e subiectivă. Mie îmi place mai roșie, așa că de obicei adăugăm mai mult. 
  2. Când folosim verdeață proaspătă o punem direct în farfurie pentru a nu i se schimba culoarea. 
  3. Cimbrul e bun și în combaterea efectelor neplăcute dacă bobul de fasole nu a fiert suficient 😉
  4. Când călim ceapa putem adăuga un praf de sare. Astfel ceapa lasă apă și se înmoaie mai ușor.
  5. Fiecare tip de fasole fierbe diferit, așa că e posibil ca timpul de preparare să nu fie mereu același.
  6. Dacă a scăzut prea mult și încă nu a fiert bobul, se completează cu apă fiartă.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »