Mai jos voi descrie cum am pregătit iahnia de fasole
Ingrediente
- 500g fasole albă uscată (de preferat cu bobul mare)
- Sare și piper după gust
- 2-3 foi de dafin
- 1-2 căței de usturoi
- 2-3 linguri de bulion
- 1-2 cepe medii, galbene
- 1 linguriță de cimbru
- Verdeață (pătrunjel sau leuștean)
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- Boia dulce/iute după gust
Mod de preparare
Boabele de fasole trebuie să stea la înmuiat cel puțin 8 ore; noi le punem seara pentru a doua zi.
A doua zi începem să le fierbem în apă curată. Când dă în clocot schimbăm apa; procedăm astfel de două ori. Continuăm să fierbem până clocotește a treia oară, și mai scade puțin. Acum adaugăm sare, piper, boia, foile de dafin și continuăm să fierbem până bobul e moale.
Între timp tăiem ceapa mărunt și o călim la foc mediu până devine străvezie; acum adăugăm usturoiul sfărâmat și mai călim pentru 1-2 minute. Amestecăm în continuu să nu se ardă. Le adăugăm peste fasole (numai când bobul e fiert); tot acum adăugăm bulionul, cimbrul și verdeața uscată.
Lăsăm să mai fiarbă puțin, cât să se amestece aromele.
Sugestie de prezentare
Simplă ori alături de murături.
Sfaturi și sugestii
- Cantitatea de bulion e subiectivă. Mie îmi place mai roșie, așa că de obicei adăugăm mai mult.
- Când folosim verdeață proaspătă o punem direct în farfurie pentru a nu i se schimba culoarea.
- Cimbrul e bun și în combaterea efectelor neplăcute dacă bobul de fasole nu a fiert suficient 😉
- Când călim ceapa putem adăuga un praf de sare. Astfel ceapa lasă apă și se înmoaie mai ușor.