Cheesecake cu lichior de fructe

Cheesecake cu lichior de fructe

Cheesecake, o prăjitură răcoritoare cu o cremă pufoasă, ușor de făcut.

Deși este o prăjitură pe care o putem pregăti pentru orice ocazie, forma în care e făcută îi poate da o anumită însemnătate. 
În cazul nostru, forma de inima te face să te gândești la Ziua Îndrăgostiților (Saint Valentine’s, cum e la americani) sau Dragobete, sărbătoarea noastră autohtonă. 

Mai jos voi descrie cum am pregătit noi cheesecake cu lichior de fructe. 

Ingrediente

Blat

  • 200 g biscuiți tip Petit Beurre
  • 125 g unt
  • 1 pliculeț zahăr vanilat

Jeleu

  • 5 g gelatină pudră
  • 50 ml compot de ananas
  • 100 ml lichior de căpșune 
  • 1 linguriță de zahăr 

Crema

  • 200 g brânză de vaci
  • 100 g cremă Quark
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smântână lichidă pentru frișcă 
  • 150 ml lichior de căpșune 
  • 140 g zahăr pudră 
  • 2 ouă 
  • 15 g gelatină pudră
  • 1 linguriță esență vanilie
  • câteva căpșune proaspete (sau alte fructe) și bucăți de ananas din compot

Preparare cheesecake cu lichior de fructe 

Macin biscuiții (într-un blender sau procesator). Topesc untul cu zahărul vanilat, apoi adaug peste biscuiți și amestec până devine o compoziție omogenă.

Separat, pun gelatina la înmuiat în 5 linguri de apă rece pentru 10 minute, apoi o dizolv la bazin-Marin timp de un minut, la foc mic. Gelatina nu trebuie fiartă, altfel e distrusă. 

Mixez frișca (rece) până se întărește. 

Într-un alt vas bat crema mascarpone cu telul (nu se mixează) până se înmoaie.
Acum adaug frișca peste mascarpone și o încorporez.

Într-un vas încăpător, mixez brânza de vaci, crema Quark, lichiorul și esența de vanilie. Când e gata gelatina, o torn în fir subțire peste cremă, amestecând în continuu. 

Separ albușurile de gălbenușuri. Mixez gălbenușurile cu o parte din zahărul pudră și le adaug în crema de brânză. Adaug și crema mascarpone cu frișcă. 

Apoi în alt vas, bat albușurile spumă împreună cu restul de zahăr și le încorporez ușor în cremă, până se omogenizează.


La sfârșit prepar jeleul din zahărul topit în compotul de ananas, lichiorul de căpșune și gelatina (preparată ca mai sus, dar folosind doar 2 linguri de apă) și îl torn peste prăjitură. Se lasă la rece până se întărește (minim 4 ore) și se ornează după plac.

Sugestie de prezentare 


Sfaturi și sugestii 

  • Gelatina se încheagă când se răcește. Prefer să am totul pregătit atunci când mă apuc să fac gelatina. 
  • Este posibil ca jeleul și crema să se închege mai greu, de aceea le-am pregătit de pe-o zi pe alta. Nu e recomandat să punem nici prea multă gelatină, pentru că ar ieși o cremă cu aspect și textură de plastic. 
  • Frișca lichidă se ține în frigider înainte de a o bate.
  • Înainte de a îndepărta cercul tăvii, trec cu un cuțit sau paletă de tort de jur-împrejurul tortului, cu grijă, pentru a-l dezlipi. Altfel, jeleul va crăpa. 
  • O altă variantă, nealcoolizată, pe care am făcut-o conținea piure de zmeură atât în cremă, cât și în jeleu. O să încerc și un cheesecake de lămâie. 
  • În loc de compot de ananas și lichior de fructe, se poate folosi cafea și lichior de cafea sau de ciocolată, irish cream etc. Este o rețetă versatilă, prăjitura având alt gust și aspect. 
  • Blatul poate fi făcut și cu biscuiți cu cacao sau amestecați cu nuci / migdale măcinate.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram: