Cuib de viespi

Cuib de viespi

Prin 2018 povesteam pe la muncă despre intenția mea de a face cinnamon rolls. O colegă mi-a spus: „de ce nu faci cuib de viespi?”.
La prima descriere primită păreau interesante. M-am documentat, am încercat și am modificat rețete pentru a fi pe placul nostru.

Ingrediente 

Aluat

  • 500g făină pentru cozonac 
  • 25g drojdie proaspătă 
  • 1 lingură de zahăr 
  • 1 lingură de ulei 
  • 300 ml lapte cald
  • 4 gălbenușuri
  • 7g de sare
  • 1 linguriță de coajă de lămâie (opțional) 
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat 

Umplutură 

  • 200g de unt gras
  • 50g de zahăr 
  • Esență de vanilie (după gust) 
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat 
  • 150g de nucă mărunțită 
  • 100g de stafide 

Sirop

  • 150ml lapte fierbinte 
  • 150g zahăr 

Uns tava

  • Puțin unt 
  • Puțin zahăr 

Pregătire 

  • Peste stafide pun esența de vanilie
  • Toc nuca mărunt 
  • Scot untul și ouăle din frigider 
  • Cern făina
  • Ridic temperatura în bucătărie 

Mod de preparare cuib de viespi

Încălzesc laptele cât să nu ardă la mână. Într-o cană pun drojdia sfărâmată, lingura de zahăr, câteva linguri de lapte; amestec puțin și las la cald până se activează drojdia. 


Între timp, peste făină adaug sarea, zahărul vanilat și amestec. 

După 5-10 minute, când sunt sigur că drojdia e bună (au apărut bule și și-a mărit volumul), pun peste făină. De obicei fac o adâncitură în făină pentru a ține o parte din lichid. Adaug apoi restul de lapte, gălbenușurile, coaja de lămâie, lingura de ulei și amestec. Folosesc inițial o lingură, până când compoziția se întărește și apoi frământ manual încă 10 minute. Dacă e necesar, mai adaug puțină făină. 

Când am terminat, pun aluatul într-un vas, acopăr și las la dospit pentru 60-90 de minute. E bine să ung vasul cu puțin ulei înainte de a pune aluatul. 


Umplutura

Nuca mărunțită și stafidele le pun direct pe foaie. 



Formarea cuiburilor


Am avut grijă să nu ung până în margine pentru a nu curge când înfășor. 


Am tăiat sulul în 12 bucăți și le-am așezat în tavă cu tăietura în sus.



Am grijă să las puțin spațiu între ele deoarece vor mai crește. Le acopăr și le mai las la dospit încă vreo 20-30 de minute și apoi încing cuptorul la 180°C. Când a ajuns la temperatura dorită, pun cuiburile la copt pentru 7-8 minute și apoi scad la 170°C (exact cum am procedat și la rețeta de cozonac) și mai coc încă 40 de minute. 

Siropul 

Discuții

Pun laptele la fiert, adaug zahărul și amestec pentru a ajuta dizolvarea. 
Acest sirop trebuie să fie gata când s-au scurs cele aproximativ 38 de minute de copt. 

Scot tava din cuptor (cu grijă să nu mă ardă aburul). Cu ajutorul unei linguri distribui siropul (fierbinte) peste aluat și apoi pun la cuptor pentru încă 10 minute. 

Când e gata, îl scot din cuptor și după aproximativ 10 minute scot cuibul de viespi din tavă. Dacă se răcește prea mult, se întărește caramelul format și nu va mai fi aspectuos (rămâne lipit de pereții vasului). 

Sugestie de prezentare


Sfaturi și sugestii

  1. Fiecare cuptor e altfel, așa că timpul de coacere poate să difere. 
  2. Durata de dospire poate să fie diferită în funcție de calitatea făinii, a drojdiei, a temperaturii din cameră și a ingredientelor, precum și de cantitatea de umplutură pusă. 
  3. Dospirea se face la loc ferit de curent; nu se pune aluatul pe sursă de căldură. 
  4. Siropul de lapte se pune cu grijă; e posibil să iasă aburi. 
  5. Fac testul cu scobitoarea pentru a fi sigur că e copt.
  6. În carte, autoarea menționează că se poate folosi orice aluat de cozonac pentru această rețetă. În toamna lui 2020 am făcut cuib de viespi vegan (de post) folosind rețeta de cozonac de post a mamei mele (doar am redus cantitatea de zahăr pentru a nu fi prea dulce) și mi-a ieșit mai bun decât cel de dulce 😅.

M-am inspirat de aici și din „Carte de bucate pentru tinerele gospodine” de S. Jurcovan, Ed. Tehnică, București, pag. 254.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »