Compot de gutui

Compot de gutui

Compotul este o metodă din bătrâni de a conserva fructele. 

În copilărie nu erau foarte multe metode de a te bucura de fructe pe timpul iernii sau primăvara devreme. Cea mai vie amintire pe care o am este cu compotul de struguri, pe care Babi îl făcea foarte dulce 😅. 
Acum am pentru voi tot o rețetă cu fructe de toamnă. Mai jos voi descrie cum se pregătește compotul de gutui. 

Ingrediente compot de gutui

  • 1,5 kg gutui curățate 
  • 3-4 linguri de zahăr (nouă ne place să punem zahăr brun) pentru fiecare borcan de „800g” 
  • ½ baton de scorțișoară pentru fiecare borcan. 

Pregătire

Am spălat 4-5 borcane de „800g” (mai bine să rămână, decât să nu ajungă) și le-am uscat în cuptorul încins la 150 grade Celsius timp de 15 minute pentru a le steriliza.

Mod de preparare compot de gutui

Curăț gutuile de puf. Fac această operațiune cu mâna goală sau mă ajut de o cârpă sau burete de bucătărie curat. Spăl apoi fructele bine și îndepărtez stricăciunile. 

Gutuile sunt tari, așa că mă folosesc de un tocător pentru a le tăia în cubulețe cu latura de aproximativ 1 cm. 

Când am strâns 1,5 kg de gutui curățate, încep să le pun în borcane sterilizate.
Ies 4 sau 5 borcane, în funcție de cât de multe fructe vreau să pun în fiecare dintre ele. 

După fructe adaug zahărul și scorțișoara și apoi completez cu apă. Pun apă până la baza gâtului borcanului. Pun capacele și la strâng bine. 


Agit puțin borcanele pentru a ajuta zahărul să se dizolve și apoi le pun la fiert într-un vas cu apă rece, la foc mic. Borcanul trebuie să stea cel puțin 3 sferturi în apă (pentru a facilita fierberea). 

După ce apa a dat în clocot, continui fierberea încă 30 minute. 
Apoi las borcanele să se răcească și le depozitez la loc răcoros. 

Sugestie de prezentare 


SFATURI ȘI SUGESTII

  1. După ce am strâns capacele, putem întoarce borcanele cu gura în jos; așa procedau bunicii pentru a vedea dacă le-au strâns bine. 
  2. Borcanele cu compot se fierb la foc mic pentru a preveni spargerea lor. 
  3. De obicei cumpărăm capace noi când facem compot. Cele vechi pot fi defecte, ruginite etc.  
  4. Nouă ne place compotul fără mult zahăr. În funcție de preferințele fiecăruia se poate pune mai mult sau mai puțin zahăr. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »