De mic copil am auzit de sushi. Din filme, nu te gândi la altceva.
Îmi amintesc de faptul că era prezentat mereu ca un fel de mâncare din pește crud și nu toți actorii păreau să fie atrași.
Aceste amintiri m-au ținut mereu departe, chiar și când am ieșit cu colegii de muncă la un restaurant cu specific.
Ideea de a prepara sushi a fost a Cristinei, iar eu, bineînțeles, am fost reticent. 😅
Abia când a spus că vom folosi pește afumat m-am liniștit 🤫
Mai jos voi descrie cum se pregătește sushi.
Ingrediente sushi
- 400g orez pentru sushi
- 5 linguri oțet de orez
- 25g de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 2 foi de alge pentru sushi (nori)
- 150g de somon afumat
- ½ castravete crud
- ½ avocado
- 1 morcov mic
- Sos de soia
Preparare sushi
Se spală bine orezul și se pune la fiert (pe foc mediu) într-o oală cu 700 ml de apă.
Când dă în clocot, se acoperă și se lasă să fiarbă la foc mic pentru 6-10 minute.
La final se oprește focul și se mai lasă acoperit încă 10 minute.
Într-un ibric pun la încălzit oțetul cu sarea și zahărul. După ce sarea și oțetul s-au dizolvat, adaug peste orez și amestec.
Pentru a evita să se formeze o masă compactă, orezul se distribuie uniform pe o farfurie întinsă; nu se presează.
Castravetele și morcovul se dau prin răzătoare, iar avocado se taie bastonașe subțiri. Somonul se taie în felii mici.
Cum se formează sushi
Pe un suport de bambus se așază o foaie de nori peste care se întinde uniform jumătate din orezul răcit.
La margine, pe latura lungă se așază feliuțele de somon și de castravete, avocado sau morcov.
Se rulează cât mai strâns foaia de nori cu ajutorul suportului de bambus.
Cu un cuțit foarte ascuțit se taie rulouri de 2-3 cm lățime.
Se procedează la fel cu cealaltă foaie de nori, cu orezul și legumele rămase.
Sugestie de prezentare
Se servește cu sos de soia.
Sfaturi și sugestii
- Cuțitul se șterge bine după fiecare tăiere, pentru că orezul este lipicios.
- Sunt mai bune consumate proaspete, abia făcute.
- Pentru a obține rulouri suple și felii de sushi delicate, este recomandat să punem ingredientele în cantități potrivite.