Dulceață de gutui (rețetă cu pectină)

Dulceață de gutui

Atât 2020 cât și 2021 au fost 2 ani în care ne-am bucurat din plin de gutui. 

Am făcut multe preparate și ne-am permis chiar să experimentăm în 2021 tort cu gutui. Sper să vă povestesc cât mai repede cum l-am pregatit. 

Revenind la dulceața noastră, cele descrise în rândurile de mai jos s-au petrecut in 2020. După cum probabil ați observat deja pe site, până în acest moment majoritatea rețetelor de dulceață sunt cu pectină. Cred că v-am mai spus și cu altă ocazie: Cristina își dorește ca fructele să își păstreze forma, gustul și să folosească cât mai puțin zahăr în pregătire. 


Pentru amândoi a fost prima noastră aventură cu dulceața de gutui. Deși am mâncat de mult ori și ne-am văzut mamele preparând-o, noi cu mâna noastră nu mai pregătisem.

A fost o experiență foarte plăcută pentru nas și gura :).

În 2021 am experimentat și rețeta de dulceață de gutui fără pectină. Sper să nu mai treacă încă un an până când voi reuși să o urc pe site.

Mai jos voi povesti experiența noastră cu dulceața de gutui cu pectină.

Ingrediente 

  • 2kg de gutui tăiate mărunt 
  • 120 ml apă 
  • 2 plicuri de pectină 2:1
  • 1 kg de zahăr 
  • Zeamă de lămâie 

PREGĂTIRE dulceață de gutui cu pectină

Am spălat mai multe borcane mici și le-am uscat în cuptorul încins la 150 grade Celsius timp de 15 minute pentru a le steriliza.

Spăl, curăț și tai gutuile.
Gutuile se taie cât mai mic pentru a se găti mai ușor. Este o alegere personală, ne place să simțim mai bine bucățile de fruct, dar, gutuile se pot da și pe răzătoare.


PREPARARE

Am amestecat 2 plicuri de pectină cu 4 linguri de zahăr, am adăugat peste gutuile tăiate în bucăți mici și am omogenizat ingredientele. Am pus oala cu fructe pe foc mic, am adăugat 120ml de apă și am amestecat periodic.

Spre deosebire de dulceața de cireșe sau cea de vișine, acum am adăugat apă deoarece gutuile nu sunt zemoase și nu aveau lichid pentru a fierbe.

Când compoziția a început să fiarbă (în cazul nostru volumul de fruct a scăzut cu aproximativ un sfert), am adăugat restul de zahăr și am amestecat în continuu până la fierbere.
Când fructele s-au înmuiat, am turnat zeama de lămâie și am amestecat încă 5-10 minute.


După ce am oprit focul, am pus imediat dulceața în borcane, am strâns bine capacele și am întors borcanele cu susul în jos pentru 10 minute. Astfel reduc riscul de alterare pentru dulceață.

Sugestie de prezentare


Sfaturi și sugestii

  1. Se păstrează în loc întunecos și răcoros. 
  2. Dacă dulceața se răcește în borcanul întors cu gura în jos, se va întări și rămâne un spațiu gol pe fundul borcanului. Noi am pățit-o în 2020 😉
  3. Amestecarea dulceții și punerea în borcane necesită o atenție sporită. Există risc de opărire cu dulceață fierbinte.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »