Pavlova – tutuul balerinei

Pavlova

Cum se face pavlova (rețetă adaptată):

Ingrediente pavlova

Bezea

  • 3 ouă medii (doar albușurile) 
  • 175g de zahăr pudră (cel folosit de noi conține și amidon) 
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • Un praf de sare 

Cremă 

  • 200 ml frișcă lichidă
  • 250g mascarpone 
  • 2 linguri de zahăr pudră 

Decor 

  • Fructe
  • 1 lingură de zeamă de lămâie (pentru fructele care oxidează) 

Pregătire 

Scot ouăle din frigider (pentru a ajunge la temperatura camerei) și le spăl. 

Pun frișca lichidă în frigider (dacă nu era deja). 

Se încinge cuptorul la 130°C funcția sus-jos fără ventilație. Noi avem cuptor electric. 

Pe o hârtie de copt se desenează cu creionul cercuri de dimensiunile dorite. Ne-am ajutat de o farfurie cu diametrul de 16 cm. Hârtia se așază în tavă cu desenul în jos. 

Preparare pavlova

Separ ouăle și bat albușurile cu praful de sare până când se întăresc. 

Încorporez jumătate din cantitatea de zahăr și mixez până se obține o textură fermă. Adaug restul de zahăr și mixez în continuare. 
Când pun zahărul, amestec puțin cu paletele mixerului înainte de a porni. Încep să mixez de la viteză mică și cresc. Astfel, șansele ca zahărul să „zboare” din vas scad. 


După ce am terminat de încorporat zahărul, adaug și lingurița de zeamă de lămâie și mai mixez cam 1 minut. 

Compoziția o adaug pe hârtia de copt, având grijă să nu trec de marginea cercurilor. Întind compoziția și în mijlocul fiecărei bezele las o adâncitură pentru cremă. 


Tava o pun în cuptorul preîncălzit la 130°C pentru 35-45 minute, până când bezeaua se întărește și capătă o culoare puțin aurie. 
Cristina o testează cu scobitoarea să fie sigură că e coaptă la interior. 


După ce s-a răcit, mut bezeaua cu grijă pe platou. 

Atenţie, este foarte fragilă. 
Bezeaua tinde să se lipească de hârtia de copt. Se dezlipește încet și cu răbdare. 

Crema de mascarpone 

Într-un vas se bate foarte bine frișca rece. Mascarpone se bate cu telul; nu se mixează. Se adaugă zahărul pudră și se bate până când se obține o textură spumoasă. 


La final se încorporează frișca (preferabil treptat) în mascarpone cu ajutorul unei spatule.

Întindem crema în mijlocul scobiturii și decorăm cu fructe. 


Decor 

Fructe la alegere. 

După ce tăiem fructele zemoase, le lăsăm la scurs. 

Stropim cu zeamă de lămâie fructele care oxidează. 


Sugestie de prezentare pavlova


Sfaturi și sugestii 

  • Se poate folosi și zahăr tos în loc de zahăr pudră, dar am observat că se schimbă consistența. Zahărul tos trebuie mixat mai mult pentru a se dizolva. 
  • În cremă se poate adăuga și puțină esență. 
  • Noi am folosit această compoziție și pentru a face o singură bezea (mai mare). Am avut în schimb probleme să o dezlipim de hârtia de copt și să o mutăm pe platou.
  • Opțional, în cremă se pot adăuga 2 linguri de lichior de fructe (lichior de lămâie făcut în casă). Se adaugă după ce am încorporat frișca și mai amestec puțin.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »