Gogoși cu gutui

Gogoși cu gutui

Ingrediente 

  • 110g de zahăr (60g + 50g)
  • 1 lingură zeamă de lămâie 
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 160g de făină 
  • 1 linguriță de praf de copt 
  • 3 linguri de lapte
  • 3 ouă 
  • Zahăr pudră și scorțișoară măcinată pentru pudrat gogoșile 
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat (opțional)
  • Ulei pentru prăjit 
  • 2-3 gutui și 1 baton de scorțișoară (pentru varianta 1)
  • 4 – 5 linguri de dulceață de gutui + 3 linguri de lapte (pentru varianta 2)

Preparare gogoși cu gutui 

Varianta 1 – gogoși cu gutui (proaspete) 

Curăț gutuile de puf, le spăl bine și le tai mărunt. Le stropesc și cu zeama de lămâie. Îmi place că dă un gust ușor acrișor gogoșilor și am senzația că nu oxidează. 


Într-o crăticioară, pun la fiert pe foc mediu: 100ml apă, batonul de scorțișoară și 60g de zahăr. 

Amestec ocazional și fierb până când se înmoaie gutuile. Opresc focul, strecor compoziția și scot batonul de scorțișoară. 

Când s-a răcit amestecul, e gata de pus peste făină. 

Varianta 2 – gogoși cu gutui (din dulceață) 

Ideea mi-a venit când am realizat că prin fierberea gutuilor (varianta 1) obțin un fel de dulceață. 

Amestec 4-5 linguri de dulceață de gutui cu 2-3 linguri de lapte. 

Cantitatea de lapte depinde de cât de consistentă e dulceața. Am dorit să o „înmoi” pentru a se amesteca ușor cu restul ingredientelor. 

Pregătire aluat gogoși 

Peste făină adaug zahărul, zahărul vanilat, praful de copt și amestec. 

Bat cele 3 ouă cu sarea și le pun peste făină. Amestec ingredientele, iar peste ele adaug gutuile din varianta pe care am ales-o și omogenizez. 

Se obține un aluat moale și lipicios. 

Prăjire gogoși 

După ce am obținut o compoziție omogenă, cu ajutorul a 2 linguri/lingurițe pun câte puțin aluat în baia de ulei încins, la foc mediu. 


Eu folosesc o oală adâncă pentru prăjit deoarece sare mai puțin ulei. 

Le prăjesc până se rumenesc frumos, apoi le scot pe un șervețel de hârtie. 

Când prima tranșă s-a răcit puțin, rup o gogoașă pentru a fi sigur că e și pătrunsă. 


Pregătesc amestecul de zahăr pudră și scorțișoară și dau gogoșile prin el. 

Sugestie de prezentare 


Sfaturi și sugestii 

  • Pentru a fi sigur că se prăjesc la interior, iau aproximativ jumătate de lingură de compoziție când formez gogoșile. 
  • Folosesc un foc mediu (150°C la plita cu inducție) pentru a nu se arde la exterior, iar interiorul să fie crud. 
  • Încerc să fac gogoșile de aceeași mărime. 

Ne-am inspirat de aici.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »