Porumb fiert

Porumb fiert

În copilărie m-am bucurat de aerul curat de la țară și de bunătățile făcute de Babi (străbunica din partea mamei). Nu obișnuia să facă multe dulciuri, dar îmi amintesc de mâncărurile ei… absolut delicioase 🤤. 

În fiecare an, de Sfântul Ilie, făcea porumb fiert. Așa își serba Nenicu (unchiul mamei mele) onomastica. 
Sper să nu mă înșele memoria: fierbea porumb în ceaun, pe pirostrii. 

Pentru cei care ați mâncat preparate făcute în ceaun sau în cuptor cu lemne/coceni știți că sunt mai bune. 🥰
Posibil să fie de la cantitatea mai mare gătită, sălbăticia focului sau gustul cu care am fost învățați de mici. Nu cred că cercetătorii studiază astfel de lucruri, dar poate la un moment dat vom ști exact. 

Abia așteptam să mănânc. Presăram sare deasupra, îl frecam puțin în mână și apoi începeam.😅 

Mă voi opri aici cu povestitul și păstrez amintirile în suflet. 

Deși anual semănăm porumb pentru fiert, nu am mai folosit pirostriile; poate reușesc să fac o punere în scenă. 

E cazul să întorc fila cu amintiri din copilărie și să vă spun cum se face porumbul fiert.

Ingrediente 

  • Știuleți de porumb (în funcție de vas) 
  • 1-2 linguri de sare

Pregătire

Mai întâi trebuie ales porumbul care este bun pentru fiert. Tot porumbul fierbe la un moment dat, dar mie îmi place cel care are „lapte” în boabe. Această verificare se face simplu, apăsând cu unghia una dintre boabele aflate aproape de vârf. Tata și bunicul testau așa porumbul când mergeam să luăm de pe câmp; noi plantam porumb normal, nu porumb dulce (sweet corn). Dacă boaba era moale și sărea laptele, era bun. 

Se elimină frunzele de pe știuleți și se curăță de mătase. Dacă e necesar, se curăță și eventualele porțiuni afectate. 

Popular (la mine în zonă), știuletele acoperit cu frunze se cheamă păpușă, iar mătasea se numește chică. 

Mod de preparare porumb fiert 

Spăl o parte dintre frunze și acopăr fundul oalei, apoi așez știuleții de porumb. Am grijă să nu depășesc aproximativ 3 sferturi din înălțimea vasului. Pun sare, acopăr cu alte frunze de porumb și torn apă până îi acopăr 2-3 degete. 


Pentru a fi sigur că porumbul stă în apă, pot pune o farfurie deasupra. 

Fierb la foc mediu până când porumbul e bun (aproximativ o oră). 

Îmi place să pun sare pe el și să îl consum cald. 

Sugestie de prezentare 


Sfaturi și sugestii 

  1. Oala nu se umple la refuz, pentru a nu da în foc. 
  2. Porumbul fiert se păstrează în frigider (după ce s-a răcit) și se consumă repede. Prefer porumbul cald. 
  3. Durata de fierbere depinde foarte mult de tipul vasului, cantitatea de apă și de porumb. 
  4. Dacă este nevoie, se rup știuleții în jumătate, pentru a încăpea în vas. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »