Humus de casă

Humus de casa

Un preparat simplu și delicios, ideal pentru mesele în stil arab. Humusul fi consumat și în zilele de post sau de către vegetarieni. 
Mai jos vă prezentăm modul nostru de a pregăti acest fel de mâncare

Ingrediente

  • 250g de năut fiert 
  • Aproximativ 80 ml apă 
  • 1 cățel de usturoi 
  • 2-3 linguri de tahini (pastă de susan) 
  • 1 linguriță de boia dulce
  • Sare și piper după gust 
  • Zeamă de lămâie după gust 
  • 1 lingură de ulei de măsline 
  • Câte un vârf de cuțit de cardamon, nucșoară, coriandru și boia de ardei iute (mixul special al Cristinei)
Ingrediente humus
Ingrediente humus | Imagine Photographa

De obicei, noi pregătim o pungă de năut (0.5 kg sau 1kg)și o punem în congelator, în porții de câte 250g. Când avem poftă de humus sau falafel, dezghețăm și suntem pregătiți. 
Pentru a ne bucura pe deplin de humus, năutul trebuie să fie foarte bine fiert. 

Pregătirea năutului

Năutul se spală bine și se lasă la înmuiat peste noapte în multă apă; își va dubla sau chiar tripla volumul. 
A doua zi se pune la fiert în multă apă curată cu sare. 

Fierb năutul la foc mediu până când se înmoaie (aproximativ 2-3 ore); amestec din când în când pentru a nu se lipi. Schimb apa de 2 ori pe timpul fierberii. Am grijă să încălzesc apa înainte. 

Când boabele s-au înmuiat, strecor și las să se răcească. Împart năutul în porții de câte 250g și pun în congelator. 

Dacă prepar humusul imediat, păstrez lichidul și îl folosesc în rețetă.

Preparare humus de casă

Pun în robotul de bucătărie năutul, 2 linguri de tahini, o lingură de zeamă de lămâie, uleiul, puțină sare, piper, condimente, 2-3 linguri de apă. 

Pulsez de câteva ori și apoi las robotul să mărunțească și să amestece ingredientele până obțin o pastă fină. 
Restul de apă se pune treptat, până se ajunge la consistența dorită.

Humus de casa
Humus de casă | Imagine Photographa

Când sunt mulțumit de consistență, încep să gust și potrivesc de condimente, de tahini și lămâie. 

Sugestie de prezentare

Se ornează cu boia și ulei de măsline. 
Nouă ne place această rețetă cu lipii, alături de o salată tabouleh.

Sfaturi și sugestii

  • Când prepar humusul, apa se adaugă treptat, altfel risc să devină prea lichid.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »