Lichior de gutui sau gutuiată

Lichior de gutui cu scortisoara 01

Lichior de casă foarte aromat și ușor de făcut.

Am descoperit această licoare în toamna lui 2019. Știam deja de dulceață și am vrut să găsesc noi modalități de a mă bucura de fructe și toamna.
Așa am descoperit ce se poate face din gutui: peltea de gutui, gogoși cu gutui, gutuie coaptă și gutuiată.

Mai fost voi descrie cum se prepară gutuiata (lichiorul de gutui)

Ingrediente:

  • Aproximativ 400g de gutui curățate 
  • 160g zahăr (alb sau brun, în orice combinație) 
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat (opțional) 
  • 400-500ml alcool de 40 de grade
  • 2-3 cm de baton de scorțișoară

Mod de preparare gutuiată (lichiorul de gutui)

Noi folosim pentru această rețetă sticle de 1l cu gura largă. 

Se curăță gutuile de puf, se spală și se taie mărunt (bucăți cu grosimea de maxim 1,5-2 cm) și se pun în sticlă.
Se pun fructe până ce se umple sticla pe jumătate, se adaugă și scorțișoara apoi continui cu fructe până la baza gâtului. 

Adaug zahărul și completez cu alcool, până la jumătatea gâtului sticlei; agit să se dizolve zahărul. 

Punem sticla la loc răcoros și agităm de cel puțin 2-3 ori pe zi, timp de o săptămână, apoi 1 dată pe zi încă o săptămână.

Sugestie de prezentare

Licoarea o savurez rece, după masă.


Fructele se pot pune în pandișpan cu fructe.

Sfaturi și sugestii

  1. Gutuile nu se decojesc.
  2. Fructele se taie în bucăți potrivite pentru a fi pătrunse ușor de alcool. 
  3. Gutuiata mi se pare mult mai aromată doar cu zahăr brun. 
  4. Gutuiata e gata după aproximativ 8 săptămâni. Cu cât se păstrează mai mult, cu atât e gustul mai intens.

Sursa noastră de inspirație o puteți găsi aici

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »