O rețetă de origine americană adaptată gustului românesc. Șunculița și telemeaua se potrivesc atât la micul dejun, cât și la prânz.
Ingrediente pâinici din mălai
- 140g de mălai
- 140g de făină albă
- 20g zahăr tos
- 290ml lapte bătut
- 2 ouă
- 70g unt
- 90-100g telemea de vacă
- 90-100g șunculiță țărănească
- O linguriță praf de copt
- O linguriță de sare
- piper după gust

Preparare pâinici din mălai:
Bat puțin ouăle și apoi le amestec cu laptele și untul topic în prealabil.
Amestec într-un vas ingredientele uscate (mălaiul, făina, sarea, piperul și praful de copt). Peste ingredientele uscate le adaug pe cele umede și omogenizez compoziția.
Acum pun telemeaua și șunculița tăiată mărunt; mai amestec puțin.

Torn compoziția în forme de brioșe și le pun în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 25-35 de minute.
Ies 13-14 bucăți, în funcție de cât de generos sunt cu șunculița și telemeaua.
Le scot când sunt rumenite și trec testul scobitorii.
Sugestie de prezentare:
Sfaturi și sugestii
- Formele de brioșe le tapetez cu hârtie (au un aspect mai plăcut și se curăță mai ușor). De asemenea, mă ajută la transport (nu se sfărâmă atât de ușor), atunci când plecăm în concediu.
- Nu amestec foarte mult după ce am pus telemeaua deoarece risc să o sfărâm și îmi place să îi simt textura.
- Umplu formele cam 3 sferturi, altfel riscă să curgă.
- Când nu am lapte bătut, folosesc 270 ml lapte dulce în care pun o lingură de zeamă de lămâie).
- Sunt atent la cuptor să nu le ard și le testez cu scobitoarea.
- Le scot din forme imediat ce s-au copt pentru a nu se umezi din cauza condensului.
- Se consumă calde.
Ne-am inspirat din „Micul Dejun” Le Cordon Bleu, Colecția Casei, 2009.