Tiramisu de casă

Tiramisu de casa

Mai jos voi descrie cum se face tiramisu de casă cu mascarpone și frișcă. 

Ingrediente tiramisu

  • 3 ouă 
  • 80g de zahăr 
  • 1 pliculeț zahăr vanilat 
  • 250g de mascarpone 
  • 200ml frișcă lichidă 
  • 48 de pișcoturi 
  • 500ml de cafea normală sau solubilă, neîndulcită 
  • Cacao pentru pudrat

Pregătire 

  • Frișca lichidă trebuie să fie rece (din frigider) deoarece se bate mai bine
  • Spăl ouăle (care sunt la temperatura camerei) 

Cum se face tiramisu cu mascarpone și frișcă

Separ albușurile de gălbenușuri. 
Bat albușurile spumă, adaug jumătate din zahăr și continui să bat până se dizolvă. 
Gălbenușurile le bat cu restul de zahăr și zahărul vanilat până se deschid la culoare. 


Separat prepar frișca. Încep să mixez la viteză mică până se îngroașă puțin (altfel frișca poate sări din vas). Apoi cresc treptat viteza, până când se întărește. Atenție, frișca nu se bate excesiv de mult!

Într-un alt vas bat mascarpone cu un tel (ca la ruladă și crema pentru pavlova). Nu se folosește mixerul. 
Apoi adaug frișca și o încorporez. Continui cu gălbenușurile, iar la final cu albușurile. Am grijă să amestec ușor, de sus în jos (cum am făcut și la pandișpan) pentru a nu scoate aerul. 


Pregătim cafeaua și o lăsăm la răcit. Noi am folosit solubilă. 
Am dizolvat 3 lingurițe în 500ml apă fierbinte și apoi am lăsat-o să se răcească. 


Într-o tavă (20×30 cm) așez un rând de pișcoturi. Nouă ne-au încăput perfect 20 de bucăți. 
Pișcoturile se pun cu partea cu zahăr în jos, cealaltă parte fiind mai absorbantă. 

Cu ajutorul unei lingurițe pun cafea peste pișcoturi; aproximativ 2 lingurițe pentru fiecare. 


Peste pișcoturile cu cafea adaug jumătate din cremă și uniformizez, fără a apăsa. 

Am observat că ne este mai ușor dacă atunci când punem crema deja o distribuim și nu o punem pe toată într-un singur loc. 


Continui cu așezarea următorului strat de pișcoturi. Și pe fiecare dintre acestea punem 2 lingurițe de cafea. 

Ultimul strat este de cremă. Am grijă să o distribui uniform. 

Acopăr cu folie de plastic și dau la frigider pentru minim 4 ore. Astfel crema se încheagă și aromele se întrepătrund. 

Cristina îl lasă, de obicei, peste noapte. 


Înainte de servire, îndepărtez folia și pudrez cu cacao pe toată suprafața. Eu mă ajut de o sită. 

Se porționează după plac. 

Sper că v-a plăcut rețeta de tiramisu cu Pișcoturi, adaptată de Cristina. 

Sugestie de prezentare


Sfaturi și sugestii 

  1. Pișcoturile se pun cu partea cu zahăr în jos. 
  2. Se folosesc doar ouă proaspete. 
  3. Dacă urmează să-l consumați în câteva ore, e bine să însiropați pișcoturile mai mult (2-3 lingurițe pentru fiecare). În schimb, dacă îl păstrați pentru a doua zi, atunci e suficientă o linguriță de cafea de pișcot. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »