Lichior de lămâie (limoncello) – rețetă de casă

Lichior de lămâie (limoncello)

Am gustat limoncello de casă pentru prima dată în Zakynthos (Grecia, în 2019). Mai băusem până în acel moment (Cristinei îi place foarte mult), dar numai din comerț. 
Am fost cucerit de parfumul puternic și gustul de lămâie pe care le avea acest lichid. M-am hotărât să încerc și eu acasă. 

Mai jos vă voi descrie cum preparăm noi limoncello de casă.

Ingrediente

  • 9-12 lămâi 
  • 0,5l alcool 96%
  • 700g zahăr 
  • 850ml apă

Mod de preparare

Noi folosim întotdeauna lămâi bio pentru acest produs și  recomandăm tuturor doritorilor să facă la fel.
Deși sunt lămâi bio, tot le-am ținut în apă caldă aproximativ 15 minute și apoi le-am frecat bine cu un burete aspru. 

După ce am șters lămâile de apă, cu ajutorul unui decojitor (acea unealtă minune care ne ajută enorm la curățatul cartofilor, morcovilor, etc. ) înlătur coaja. Atenție, este foarte important să luăm doar partea galbenă; stratul alb este amar și poate deteriora gustul.

Cojile lămâilor se pun într-un vas ce se poate închide ermetic (de preferat un borcan) și apoi adaug alcoolul.
Vasul se pune la loc răcoros și întunecat; agit cel puțin o dată pe zi.


După 30 de zile prepar un sirop din apă și zahăr; pun apa la fiert și adaug zahărul. După ce dă în clocot, continui fierberea încă 5-10 minute.

Siropul rece se adaugă peste amestecul de coji de lămâie cu alcool și las infuzia să continue încă 35-40 de zile la loc întunecat și răcoros


Agit cel puțin de 2 ori pe zi în primele 10 zile. Apoi o dată pe zi sau la două zile. 

După 35-40 de zile se strecoară și se pune în recipiente de sticlă.
Infuzia alcoolică are un miros puternic de lămâie și un gust pe măsură.


Sugestie de prezentare

Îl recomand servit rece, alături de o porție de paste (tortelloni cu prosciutto).


Sfaturi și sugestii

  1. Lămâile se decojesc cu grijă pentru a lua doar stratul galben. La o pregătire anterioară nu am fost atent și a ieșit ușor amărui.
  2. Cojile de lămâie nu se lasă întregi deoarece riscă să nu fie acoperite de alcool. În rețeta filmată am lăsat cojile lungi pentru aspect și am avut probleme cu amestecatul; au rămas coji neacoperite de alcool. 
  3. Respectați rețetele noi pentru a vă asigura că ies bine; pe urmă puteți experimenta cu ingredientele. 
  4. Mă gândesc să mai cresc cantitatea de apă cu 100ml; mi se pare puțin cam tare.
  5. Se păstrează la loc întunecos și răcoros.

Mulțumesc, GialloZafferano, pentru inspirație. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »