O băutură răcoritoare de primăvară, naturală și foarte sănătoasă.
Ingrediente
- 4,5l apă
- 10-12 flori de soc
- 450-600g zahăr
- 1-2 lingurițe sare de lămâie

Preparare
Pentru această rețetă folosesc un bidon de 5l de apă plată din care scot aproximativ un 1l pentru a face loc florilor și zahărului.
Spăl întotdeauna florile înainte de a face socata, chiar dacă astfel se pierde o parte din polen.
Pentru a avea doar gust de soc, încerc să elimin cât mai mult din codițele florilor înainte de a le introduce în vas. Adaug zahărul, sarea de lămâie și completez cu apă, la nevoie; se lasă loc în recipient pentru a putea amesteca.
Agit până se topește zahărul și sarea de lămâie, apoi gust pentru a fi sigur că este pe placul meu.
Recipientul îl țin la căldură; evit soarele. Pentru a asigura succesul trebuie să îl agit de cel puțin 2-3 ori pe zi; eu îl am în bucătărie și „îl bag în seamă ” de fiecare dată când am treaba pe acolo.
După aproximativ 2 zile (maxim 3), socata de cas este gata. Prefer socata înainte să devină acidulată; pentru a deveni ușor înțepătoare ar trebui ținută mai mult.
Sugestie de prezentare

Sfaturi și sugestii
- Cantitățile sunt estimative, se reglează în funcție de propriul gust (în rețeta video am folosit 450g de zahăr).
- Sarea de lămâie se poate înlocui cu zeamă de lămâie; evit să folosesc zeama de lămâie deoarece am avut experiențe neplăcute (s-a borșit).
- Zahărul se poate înlocui cu miere sau un alt tip de îndulcitor. În cazul în care îndulcitorul ales are gust propriu, se va schimba și gustul socatei.
- Se poate folosi un praf de drojdie pentru a accelera procesul. Personal nu pun, prefer varianta simplă, așa cum am învățat de la mama. De asemenea, în cazul în care nu consum imediat, drojdia poate continua procesul și devine acidulată mai repede.
Urmăriți-ne pe Facebook: