Ingrediente
- 500ml frișcă lichidă
- 200ml lapte (de vacă sau de migdale)
- 2 linguri de zahăr tos
- 1 pliculeț de gelifiant pentru suc de fructe
- 1 păstaie de vanilie (se poate înlocui cu un pliculeț de zahăr vanilat ori o linguriță de esență de vanilie)
Pentru decor
- Diverse siropuri de fructe sau ciocolată, dulceață sau chiar piure proaspăt de fructe.
Mod de preparare panna cotta
Într-un vas încălzesc laptele și frișca. Peste gelifiant adaug zahărul tos și amestec. Apoi îl pun peste lapte și bat ușor cu telul până la fierbere, astfel încât să se dizolve.
Păstaia de vanilie o crestez pe lungime cu vârful cuțitului și cu partea care nu taie curăț semințele din interior. Le adaug și pe acestea peste lapte.
Las să fiarbă 1 minut.
Iau vasul de pe foc și las la răcit 5-10 minute; amestec de câteva ori pentru a preveni formarea unei pojghițe.
Torn compoziția în diverse forme/cupe de înghețată și le ținem la rece câteva ore până se întărește (minim 3 ore).
Sugestie de prezentare
Se consumă rece.
Sfaturi și sugestii panna cotta
- Pentru un plus de efect, răsturnăm panna cotta pe o farfurie și ornăm.
- Forma unsă cu puțin ulei facilitează scoaterea budincii. Noi nu am încercat; forma folosită a fost una simplă, din care budinca a ieșit ușor.
- Forma se poate tapeta cu folie de plastic. Trebuie avut grijă să fie foarte bine întinsă pentru a nu forma cute.
- Pentru a ajunge la consistența dorită, se experimentează cu cantitatea de gelifiant. Atenție, prea mult gelifiant/gelatină poate să îi confere budincii o textură plăcută, ca de plastic.Pe partea cealaltă, prea puțin nu ajută compoziția să se închege.
- Când folosesc zahăr pudră, îl pun o dată cu cel tos.
- Când folosesc esență de vanilie, o adaug înainte de a turna in forme. Amestec pentru omogenizare.
- În mod normal, se folosește gelatină, dar am înlocuit cu gelifiant pentru a obține o rețetă vegetariană (sau semi vegetariană, pentru că frișca, deși e denumită vegetală, conține proteine din lapte).