Cred că la Cristina am văzut pentru prima oară această rețetă. Am crezut inițial că se referă la salată orientală, dar am descoperit repede că nu e așa.
Mai jos voi descrie cum pregătește Cristina salata de iarnă.
Ingrediente
- 1kg de cartofi albi
- 4-5 castraveți murați medii
- 200g cașcaval (normal sau afumat)
- 450g de smântână (am ales cu puțină grăsime)
- 1 iaurt simplu mic (125g)
- 4 linguri de maioneză
- Sare și piper după gust
- Opțional, pentru decor, parmezan ras
Mod de preparare salată de iarnă
Spălăm, curățăm și punem cartofii la fiert (până intră furculița ușor în ei). Când sunt gata, îi scoatem din apă și îi lăsăm la răcit.
Tăiem mărunt castraveții și îi punem într-o sită la scurs.
Tăiem cașcavalul în cubulețe și amestecăm cu iaurtul, smântâna, maioneza, sarea și piperul.
Dacă nu aveți o rețetă pentru maioneză, o puteți folosi pe cea de aici.
Cartofii reci îi tăiem în cubulețe.
Într-o tavă (28 x 18 cm) așezăm un strat de cartofi, apoi unul de sos, apoi unul de castraveți murați. Reluăm procedeul până rămânem fără ingrediente. Noi am avut câte două straturi din fiecare. Ultimul strat a fost de castraveți.
Când am terminat, presărăm parmezanul ras.
Sugestie de prezentare
Sfaturi și sugestii
- Este o salată „grea”, care se pretează mai mult pentru iarnă.
- În funcție de gusturi, ingredientele se pot modifica.
- Castraveții folosiți sunt acri (nu din aceia în stil bulgăresc).