Rețetă de chec – puțin altfel

Brioșe din aluat de chec

Checul este unul dintre dulciurile copilăriei. Cred că nenicu avea mereu un chec pregătit când mergeam în vizită; alături, desigur, de fursecuri, bomboane și arahide prăjite ori miniprăjituri. 
Nu erau făcute în casă, dar nu îmi păsa. 

Rețeta pe care o voi descrie mai jos am gustat-o pentru prima dată când am mers în concediu în Thassos. Un dulce pentru drum, aș îndrăzni să spun. 

Este o rețetă pregătită de obicei de Cristina. 

Am observat că era destul de dificil tăiatul checului pe drum și se făceau firimituri. 
În concediul următor am venit cu o îmbunătățire: să punem aluatul în forme de brioșe. Astfel, aveam un dulce mult mai ușor de porționat (era deja 😁), firimiturile s-au redus și parcă nu aveam degetele la fel de lipicioase. 🤣

Mai jos voi descrie cum se pregătește checul. 

Ingrediente:

  • 1 linguriță rasă de praf de copt 
  • 400g de făină 
  • 300g de zahăr 
  • 8 ouă 
  • 13 linguri de apă 
  • 10 linguri de ulei 
  • 1 praf de sare 
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat 
  • Opțional (pentru 2 culori): 2-3 linguri de cacao / pudră de roșcove

Preparare chec

Se scot ouăle din frigider și se spală. 


Cele 300g de zahăr și 13 linguri de apă se pun la fiert într-un vas și se amestecă până se dizolvă zahărul. 
Nouă ni s-a întâmplat de câteva ori să se cristalizeze zahărul când am început să amestecăm. Am descoperit că e mai simplu să punem pe foc în vas acoperit și să lăsăm până se dizolvă zahărul. 

Între timp se separă albușurile de gălbenușuri. 

Albușurile se bat spumă cu puțină sare, apoi se adaugă siropul de zahăr. Siropul, fiind fierbinte, se adaugă în fir subțire în timp ce se mixează albușurile. 

Se mixează în continuare și se adaugă gălbenușurile unul câte unul. 

Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă în ploaie, puțin câte puțin. Se încorporează cu grijă, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos. 


La final se adaugă treptat și uleiul și se încorporează cu grijă.

Nu se amestecă insistent pentru a nu scoate aerul din albușuri. Astfel va crește frumos. 

Dacă se dorește aluat în două culori, atunci se pune separat aproximativ o treime din compoziție și se amestecă cu cacao sau pudră de roșcove. 


Pentru chec

Se tapetează cele 2 tăvi cu hârtie de copt și se toarnă compoziția albă în mod egal. Se adaugă apoi și compoziția colorată (dacă se dorește chec în două culori). 
Cu coada unei linguri se trasează linii prin aluat, pentru a amesteca puțin cele 2 culori. 

Se coace în cuptorul încins la 170°C pentru aproximativ 40 de minute. 

Se verifică cu scobitoarea. 

Tăvile se lasă câteva minute la răcit, apoi checul se scoate din formă. 

Pentru brioșe (cu aluat de chec) 

Se tapetează formele de brioșe cu hârtie specială și se pune compoziția (albă și/ colorată, după plac) cu ajutorul unei lingurițe. 

Formele se umplu cam două treimi. 


Se coc aproximativ 30 de minute în cuptorul încins la 170°C. 

Se lasă la răcit 10-15 minute și se scot din forme. 

Sugestie de prezentare 

Brioșele se pot consuma ca atare, glazurate, umplute cu cremă de ciocolată


Sfaturi și sugestii 

  1. Ouăle se spală și se folosesc la temperatura camerei. 
  2. Făina se cerne. 
  3. Cacaua/pudra de roșcove se dă prin sită pentru a evita conglomerarea.
  4. Pentru a umple brioșele, se scobește o porțiune din partea superioară pentru a face loc cremei. 
  5. Se pot face brioșe cu dulceață, nuci, stafide, ciocolată. Se pune umplutura dorită înainte de a turna compoziția în forme, sau chiar peste compoziție, în funcție de preferințe. 
  6. Uleiul păstrează checul proaspăt pentru mai mult timp. Noi am uitat o dată să punem și s-a întărit imediat. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »