O rețetă clasică de compot pentru iarnă, așa cum făceau bunicii.
Modul de preparare este ușor și nu necesită mult timp.
Mai jos voi descrie cum am pregătit noi compotul de cireșe.
Ingrediente
- Aproximativ 1,5-2 kg de cireșe
- Zahăr (câte 2-3 linguri pentru fiecare borcan de „800g”)
- 2-3 cuișoare/borcan (opțional)
Mod de preparare compot de cireșe
După ce spăl cireșele, le scot și sâmburii. Mi se par mai aspectuoase întregi, dar vreau să mă asigur că nu am vreo surpriză.
După ce am terminat de scos sâmburii, pun cireșele în borcane. Am grijă să nu umplu foarte mult. Adaug zahărul; cantitatea depinde foarte mult de cât de dulci sunt fructele. Opțional, adaug câteva cuișoare în fiecare borcan.
Nouă ne-au ieșit 3 borcane; numărul acestora depinde de cantitatea de fructe din fiecare.
Adaug apă cam până la baza gâtului borcanului (fructele trebuie să plutească în lichid).
Agit puțin borcanele pentru a ajuta zahărul să se dizolve și apoi le pun într-un vas cu apă, la fiert, la foc mic. Borcanul trebuie să stea cel puțin 3 sferturi în apă (pentru a facilita fierberea).
După ce a dat în clocot, continui fierberea încă 30 minute.
Las borcanele să se răcească și apoi le depozitez la loc răcoros.
Sugestie de prezentare
Simplu; fructele se pot folosi în prăjituri.
Sfaturi și sugestii
- Borcanele se sterilizează în cuptor (15 minute la 150°C).
- După ce am strâns capacele, putem întoarce borcanele cu gura în jos; așa procedau bunicii pentru a vedea dacă le-au strâns bine.
- Borcanele cu compot se fierb la foc mic pentru a preveni spargerea lor.
- E recomandat sa achiziționați capace noi pentru borcane. Cele vechi pot fi defecte, ruginite etc.