Ceafă de porc și legume la cuptor

Ceafă de porc și legume la cuptor

Ceafa de porc cu legume se numără printre cele mai vechi mâncăruri preparate de mine. Este un fel simplu de făcut și destul de rapid (eu nu maceram carnea). În schimb, îmi ieșea cam uscată și nu reușeam să-mi dau seama de ce. 

Am realizat motivul când am văzut-o pe Cristina gătind; cuptorul era încins bine, la temperatură ridicată, astfel încât preparatul să fie gătit mai puțin timp. 

🤫Vă spun un secret: suntem fani carne pătrunsă (nu gătim „în sânge”).

Voi descrie mai jos modul de preparare al Cristinei:

Ingrediente

  • Ceafă de porc – 4 felii potrivite
  • 2-3 morcovi medii 
  • 3-4 cartofi medii
  • 2 lingurițe de sare
  • 1,5 lingurițe de piper
  • Zeama de la jumătate de lămâie 
  • 2 lingurițe de cimbru 
  • 2 căței de usturoi 
  • Jumătate de linguriță de rozmarin 
  • Un praf de nucșoară 
  • Aproximativ 100 ml ulei

Preparare

Carnea se pune la marinat cu:

  • 1 linguriță sare
  • Jumătate linguriță de piper 
  • 2 lingurițe de cimbru 
  • Praful de nucșoară 
  • Usturoiul, tăiat felii 
  • Zeama de la jumătate de lămâie

Se lasă cel puțin 1-2 ore la frigider. 

Se spală carnea înainte de a o pune la marinat. 

Morcovii și cartofii se spală, se curăță de coajă și apoi se taie mărunt. 

Se condimentează legumele cu sare, piper și rozmarin, se amestecă bine și se pun uniform în tavă. Peste ele se așază carnea. Nu trebuie să rămână felii de usturoi deasupra cărnii; riscă să se ardă. 


Lichidul de la marinată se aruncă. 

Se stropesc carnea și legumele cu ulei și se pun în cuptorul încins la 200°C pentru aproximativ 30-35 de minute, programul sus-jos. Apoi se întorc feliile de carne (se amestecă și legumele) după care se introduc în cuptor. De data aceasta pentru 3 minute, la 250°C și ventilator cu încălzire  de sus, pentru a rumeni preparatul și a-i da un aspect savuros. Se întoarce iar carnea și se lasă pentru alte 3 minute. La final se scoate tava din cuptor și se lasă câteva minute să se răcească înainte de a fi servită mâncarea. 

Sugestie de prezentare 

Ca atare, cu dulceață de ardei, salată, murături sau alături de o gutuiată de casă


Sfaturi și sugestii 

  • Carnea o pregătim la temperaturi mari pentru a se găti repede și a nu se usca

 Urmăriți-ne pe Facebook: