Tort de mere vegetarian și fără zahăr sau îndulcitori

Tort de mere vegan

Povestea acestui tort începe la sfârșitul lui iunie 2020. Atunci sora mea mi-a lansat o provocare: să fac un tort vegetarian și fără zahăr sau alți îndulcitori (nu aveam voie nici miere, sirop de arțar/agave, etc). 
Am rămas blocat 😑. Pentru mine, tortul e o prăjitură dulce; nu știam cum să îndulcesc fără să folosesc zahăr/îndulcitori 🤔. 

Am tot discutat cu Cristina și deodată ne-am amintit de clătitele cu banane și biscuiții cu ovăz și banane; pentru acestea nu era nevoie de (mult) zahăr, deoarece foloseam bananele coapte. Prinsesem o idee, acum trebuia să găsim fructul potrivit pentru tort. 

O altă problemă mare era și faptul că nu ne dădeam seama cum să nu iasă uscat, deoarece nu prea aveam din ce să facem sirop. 
O problemă a fost și eventuala cremă: cum o facem fără să fie dulce? 

Trebuia să găsim un tort care să nu iasă uscat și să nu necesite creme. Cum aveam deja experiență cu tortul de mere, l-am considerat alegerea ideală pentru prima noastră încercare de tort vegetarian fără zahăr. 

Pentru blat, a fost mai simplu. I-am cerut mamei mele câteva rețete pentru tort vegetarian (sora mea e vegetariană), să ne alegem. Am decis să adaptăm puțin o rețetă de chec vegetarian cu nucă. M-a luat prin surprindere când am gustat pentru prima dată. 

Pe post de îndulcitor am ales stafidele, date prin blender. Pentru un plus de dulceață, aromă și culoare am decis să punem și pudră de roșcove.

Ingrediente

  • 500g făină albă 
  • 8-10 mere
  • 1 pliculeț praf de copt 
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2-3 linguri de pudră de roșcove 
  • 1-2 lingurițe de scorțișoară 
  • 250g de nucă
  • 500 ml lapte de migdale (fără zahăr) + 8 linguri
  • 300g de stafide 
  • 1 linguriță de esență de rom
  • 10 linguri de ulei 
  • ½ linguriță de sare 
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • Opțional (pentru a umple merele) :
    – 1-2 curmale pt fiecare măr

Preparare tort de mere vegetarian

Am pus stafidele la hidratat cu cele 8 linguri de lapte de migdale și esența. 

Pentru copt am folosit o formă de tort cu diametrul de 28 cm. 

Am spălat bine merele și le-am scos cotorul; nu le-am curățat de coajă. 


Am așezat hârtie de copt pe fundul formei, am aranjat merele în formă de cerc (am pus și un măr centru), le-am umplut cu 1-2 curmale tăiate mărunt și le-am presărat cu scorțișoară măcinată. Apoi am adăugat aproximativ 50 ml de apă și am pus în cuptorul preîncălzit la 170°C pt 35 de minute. 

Timpul de coacere variază în funcție de tipul și mărimea merelor. 

Amestec făina cu praful de copt, sarea și pudra de roșcove. Adaug apoi nucile (măcinate sau tocate mărunt), stafidele date prin blender (împreună cu laptele), uleiul și bicarbonatul stins cu zeama de lămâie. Omogenizez și torn peste merele coapte și răcite; am grijă să distribui aluatul uniform. Pun din nou în cuptor la foc potrivit pentru 40-50 de minute (funcţia sus-jos pentru cuptorul electric, la 170°). Pentru a fi sigur că e copt, fac testul scobitorii.


Las tortul la răcit aproximativ 20-30 minute, îl răstorn și îl scot din formă. 

Se ornează după preferință. 

Sugestie de prezentare tort de mere vegetarian


Sfaturi și sugestii

  • Mi se pare că merele golden sunt mai bune pt acest tort. Am observat că își mențin forma, chiar și la coacere îndelungată. 
  • Dacă aluatul este prea consistent, mai adaug treptat lapte.
  • Noi folosim din lapte atunci când dăm stafidele și nucile prin blender, pentru a obţine o pastă fină

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »