Ingrediente
- 500g făină 000 + 3 ½ linguri
- 180g untură/250g unt gras/250g margarină din frigider
- 3 ouă reci
- 250g zahăr
- 3 linguri smântână
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 150g nucă
- Un praf de sare
- 200-300g dulceață de prune
Preparare răzeliță
Se separă ouăle, iar gălbenușurile le bat cu puțină sare, cât să se omogenizeze.
Untura, untul sau margarina (foarte rece, din frigider) se amestecă cu 500 g făină (procedăm la fel ca la tartă). Se va obține un amestec sfărâmicios. Peste el se adaugă gălbenușurile, smântâna, 150g de zahăr și bicarbonatul de amoniu stins cu o lingură de zeamă de lămâie. Se amestecă până se omogenizează, fără a frământa.
Două treimi din compoziție se pun pe fundul tăvii, fără a presa, și apoi se dă la rece. Eu folosesc o tavă de aproximativ 28×18 cm.
În lucru | Imagine Photographa
În compoziția rămasă se mai încorporează aproximativ 3 linguri și jumătate de făină, apoi se pune totul în frigider pentru minim 30 de minute. Această cocă se va da prin răzătoare, așa că e bine să formăm 1 sau 2 suluri pentru o mai bună manevrare.
Cele 3 albușuri se bat cu un praf de sare, apoi se adaugă restul de zahăr (100g) și se mixează până se întărește. Se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se încorporează.
Peste aluatul din tavă se pune gemul în strat subțire, apoi nuca tăiată mărunt și apoi bezeaua. Se fac straturi cât mai uniforme, fără a apăsa.
Nouă ne place să punem nucă coaptă: încingem cuptorul (sus-jos) la 150°C și apoi punem miezul de nucă pentru aproximativ 7-8 minute (în funcție de cât de copt îl vrem). Când e gata, îl punem într-un prosop și frecăm puțin pentru a îndepărta pielița. Lăsăm nuca la răcit și o tăiem după nevoie.
Peste bezea se rade aluatul rămas, atât cât să acopere bezeaua; nu se pune strat gros.
Se pune în cuptorul încins la 180°C pentru 45 de minute.
Când s-a răcit, se taie după preferință.
Sugestie de prezentare
Sfaturi și sugestii
- Făina se cerne.
- Ouăle se spală și se șterg înainte de a fi sparte.
- Rețeta originală era cu gem de prune și mie așa îmi place cel mai mult. Cristina preferă cu dulceață de piersici.
- Când pun mult gem, prăjitura nu se taie frumos și nu este potrivită pentru musafiri.
- Timpul de coacere diferă în funcție de cuptor și tavă.
- Se poate pune și altfel de dulceață, dar eu prefer răzelița cu cea de prune.