Turtă dulce – rețetă pentru figurine

Turta dulce

Ingrediente

  • 500g făină albă (000)
  • 50g de zahăr 
  • 375g de miere lichidă 
  • 2 ouă 
  • 7g amoniu
  • 10g bicarbonat 
  • 2,5 lingurițe de scorțișoară 
  • 1 vârf de linguriță de nucșoară rasă 
  • Jumătate de linguriță de pudră de cuișoare

Pentru uns:

  • 1 ou
  • 120g zahăr 
  • 60 ml apă

Glazuri

1. Sirop

  • 120 g zahăr 
  • 60 ml apă

2. Pastă de zahăr

  • 200 g zahăr pudră 
  • 1 linguriță de esență de vanilie (sau altă aromă) 
  • apă

Mod de preparare turtă dulce

Frecăm 2 gălbenușuri cu 35 de grame de zahăr într-un vas pus pe aburi. 

Cele 2 albușuri le-am bătut spumă, apoi am adăugat restul de zahăr. 

Când zahărul pus peste gălbenușuri s-a dizolvat, adăugăm mierea, amoniacul, bicarbonatul, condimentele și albușurile bătute. Amestecăm puțin și adăugăm treptat și făina. 

Observație: am observat că e bine ca mierea să fie călduță, altfel riscăm să se închege gălbenușurile. Noi am adăugat și 60 de grame de făină în plus deoarece compoziția era prea moale. 

Am făcut din cocă o bilă, am acoperit-o cu folie și am pus-o în frigider pentru 1 oră (se poate tine și mai mult). 

Pudrăm masa cu făină, așezăm coca și o pudrăm și pe ea. Întindem o foaie de aproximativ 5mm grosime și decupăm cu ajutorul formelor. 

Le așezăm în tavă, pe hârtie de copt, la vreo 2-3 cm unele de celelalte (cresc în cuptor). Le ungem cu ou, cu ajutorul unei pensule. 

Din marginile rămase refacem bila și reluăm. 

Se coc aproximativ 15 minute în cuptorul încins la 150°C (sus jos) . 

Opțional, după ce le-am scos din cuptor, se pot unge cu sirop făcut din zahăr și apă (pe care l-am fiert până a dat în clocot). Acest sirop le conferă un aspect lucios. Sau le putem glazura cu pastă de zahăr. Într-un castron punem zahărul pudră, esența de vanilie și foarte puțină apă. Amestecăm până devine o pastă omogenă și ușor de întins, dar fără să curgă. Dacă este nevoie, mai adăugăm apă puțin câte puțin. 

Nouă ne-au ieșit 4 tăvi.

Mod de prezentare

Se pot mânca simple sau ornate cu pastă de zahăr, alături de un ceai, o cafea, lapte ori cacao.

Sfaturi și sugestii

  1. Recomandăm utilizarea forme simple. Turta dulce crește și detaliile formelor nu se păstrează. 
  2. Dacă se țin 16-17 minute la cuptor, atunci devin mai crocante. 
  3. În funcție de miere, e posibil să fie necesar puțin mai mult zahăr.

Rețeta originală se poate găsi în „Preparate culinare reci”, de N. Olexiuc, Editura Tehnica, p. 161.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram: