Ingrediente
- carne de pui (un spate și două aripioare, sau ce bucăți avem)
- 1 ceapă medie
- 1-2 morcovi
- 1 cartof mediu
- 1 ardei gras mic
- 2 linguri de orez (sau 1 ghem de fidea)
- 30g țelină (opțional)
- 2 linguri de borș (opțional se poate înlocui cu sare de lămâie; după gust)
- 1 linguriță de sare (după gust)
- Câte un vârf de cuțit de cardamon, coriandru, piper, nucșoară măcinate (opțional)
- 3 linguri de bulion
- 1-2 ouă (opțional)
- 1 legătură de pătrunjel/leuștean
Preparare
Pun carnea la fiert cu puțină sare; astfel nu am spuma urâtă în oala în care fac mâncarea. Când a dat în clocot, scot carnea și o pun în oala pregătită pentru ciorbă. Iar pun la fiert.
Când s-a încălzit apa, toc ceapa mărunt și o adaug peste carne. Procedez la fel cu cartoful tăiat cubulețe, morcovul rondele subțiri și țelina tăiată mărunt.
După 10 minute adaug ardeiul tocat mărunt. După încă 30 de minute adaug orezul bine spălat.
După ce am început să adaug legume, amestec ocazional în oală.
Pas opțional: După încă 10 minute fac un vârtej în mijlocul oalei (cu ajutorul unei linguri) și pun oul spart. Nu mai amestec timp de 6-7 minute.
Pun bulionul, condimentele, borșul, amestec și gust. Dacă e nevoie, mai adaug sare.
Mai fierb 10 minute (sau până când legumele și carnea sunt fierte).
La final, pun verdeața tocată mărunt și opresc focul.
Sugestie de prezentare
Caldă, cu ardei iute.
Sfaturi și sugestii
- Spăl legumele și le curăț de coajă înainte de a le tăia
- Dacă este nevoie, se poate folosi spumiera în timpul fierberii.
- Când pun borș, nu adaug sare fără a gusta. Borșul este și el sărat.
- Oala cu ciorbă trebuie pusă în frigider cât mai repede. Vara o pun într-un vas cu apă pentru a grăbi răcirea.