Ardei iuți în oțet – rețetă de la tatăl meu

Ardei iuti in otet

În fiecare an părinții mei pun ardei iuți pentru iarnă. 

Pe lângă faptul că este gustos, am descoperit acum câțiva ani că ardeiul iute este și foarte benefic organismului. Se consumă în cantități moderate, deoarece poate provoca arsuri. 

Pe lângă experimentele anuale, au 3 tipuri de rețete de ardei iuți consacrate :

  • Ardei iuți, doar în oțet 
  • Ardei iuți tocați 
  • Ardei iuți murați 

Acum vă voi povesti despre ardei iuți în oțet. 

Tatăl meu (el este expertul în materie de ardei iuți) îi alege special pe cei mai mici și mai iuți pentru această rețetă. Are o pricepere aparte să îi așeze frumos în borcane/sticle. 

Anul acesta, am vrut să experimentăm și noi rețeta. Am avut însă ghinionul ca anul acesta să nu fie prea bun pentru ardeii din grădină 😓. 

Deși nu am avut ardei subțiri, am folosit ardei iuți mici. 

Ingrediente (pentru un borcan de 400 ml) 

  • Ardei iuți (preferabil din aceia subțiri și foarte iuți) câți intră în borcan
  • 4 lingurițe de zahăr 
  • 2 lingurițe cu vârf de sare
  • 1-2 foi de dafin 
  • 3-4 tije de țelină 
  • 1-2 căței de usturoi 
  • 6-8 frunze de țelină (se pot pune și mai multe) 
  • Oțet 9° (pentru murături) cât este necesar să umplem borcanul

Mod de preparare ardei iuți în oțet

Spălăm ardeiul și țelina și curățăm usturoiul. 

Acoperim fundul borcanului cu frunze de țelină și apoi începem să aranjăm ardeii. Îi punem pe rând și avem grijă să îi așezăm cât mai bine pentru a lăsa puține spații libere. Punem ardei până la baza gâtului sticlei. În timp ce așezăm ardeii, avem grijă să punem și cățeii de usturoi și foile de dafin. 

Tijele de țelină se pun (după preferință) printre ardei. 


După ce am terminat de introdus ardeii, acoperim cu frunze de țelină, punem zahărul și sarea, apoi turnăm oțetul. Punem cât este necesar să acopere ardeii. 

Agităm să se dizolve sarea și zahărul și punem la loc răcoros și întunecos. 

Este posibil ca în zilele următoare să fie nevoie să mai agităm (dacă nu se dizolvă zahărul) sau să completăm cu puțin oțet. 

Sugestie de prezentare 

Alături de o ciorba de pasăre, o mâncare de mazăre, în sosuri sau la nachos la cuptor


Sfaturi și sugestii 

  1. Borcanul se poate steriliza în cuptor (15 minute la 150°C) pentru a diminua riscul să se altereze ardeii. 
  2. Selectăm cu grijă ardeii. Folosim doar ardei sănătoși. 
  3. Se păstrează la loc răcoros și întunecos

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram: