Lichior de căpșune (căpșunată) – rețetă de casă

căpșunată (lichior de căpșune)

Căpșunata cred că este preferata Cristinei în materie de băuturi alcoolice. Dacă mă înșel cumva, sigur e la loc de cinste. 

Îmi povestea destul de des de o plimbare la Polovragi și de licoarea cu gust de căpșune pe care a gustat-o acolo. 
Modul în care îmi povestea mi-a stârnit curiozitatea. Anul acesta am făcut și eu. 

Sunt conștient că nu am folosit aceeași rețetă pe care a gustat-o la Polovragi (am adaptat-o puțin pe cea de la limoncello), dar i-a plăcut foarte mult Cristinei. 

Mai jos voi descrie cum am pregătit căpșunata. 

Ingrediente

  • 800g căpșune (fără codițe) 
  • 700g zahăr alb + 2 linguri 
  • 850 ml apă 
  • 500 ml alcool 96°

Mod de preparare

Am spălat bine căpșunele, le-am curățat și înlăturat codițele. Pentru a fi sigur că sunt pătrunse de alcool le-am tăiat în jumătate și chiar în sferturi pe cele mai mari. 
Cristina a propus (pentru o mai bună conservare) să presărăm 2 linguri de zahăr peste și să amestecăm (ușor, pentru a nu zdrobi fructele). 

Pentru o mai bună prezentare, am umplut o sticlă de 1l (cam până la baza gâtului) și am completat cu alcool. Restul de fructe și alcool le-am pus într-un alt vas pe care îl puteam închide ermetic. 


Am lăsat la macerat pentru 30 de zile, la loc răcoros și întunecos; am agitat sticla cel puțin o dată pe zi. 
După 30 de zile am făcut siropul din 850 ml apă și 700g de zahăr. Am pus apa și zahărul la fiert; am amestecat să dizolv zahărul. După ce a dat în clocot, am mai fiert încă 5-10 minute, apoi l-am lăsat la răcit. 


Când siropul a ajuns la temperatura camerei, l-am adăugat peste infuzia de căpșune cu alcool (am folosit un borcan de aproximativ 3l) și l-am pus la loc răcoros și întunecos. 


Trebuie agitat cel puțin de 2 ori pe zi în primele 10 zile. Apoi o dată pe zi sau la două zile. 

După 40 de zile l-am strecurat și l-am pus în sticlă de sticlă. 


Sugestie de prezentare 

Îl recomand servit rece. 


Sfaturi și sugestii

  1. Folosesc căpșune coapte, cu miros și gust puternic. 
  2. Atenţie la sirop, mai multă apă va slăbi tăria alcoolului, dar totodată va dilua și gustul, respectiv mirosul de căpșună.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »