Ingrediente
- tortelloni 250g
- ulei 2 linguri
- unt 25g
- smântână pentru gătit 200 ml
- 1-2 căței de usturoi
- 150g de ciuperci din conservă
- prosciutto crudo 3-4 feliuțe (cca. 40g)
- 4-5 frunze de busuioc proaspăt
- sare și piper după gust
- 1 lingură rasă de amidon (opțional )

Nr de porții : 2-3
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire : 20 minute
Tortelloni
Pun apa la fiert cu puțină sare. După ce dă în clocot, adaug pastele și le fierb pentru 8-10 minute.
Când pastele au consistența care îmi place le strecor.
Sosul
Se pune o lingură de ulei în tigaie. Când s-a încins uleiul, adaug ciupercile și le călesc la foc mediu până când se înmoaie . Adaug un praf de sare și de piper.
Pun peste ciuperci prosciutto crudo tăiat subțire și îl bronzez puțin.
Iau ciupercile cu prosciutto de pe foc și pun untul la topit într-o lingură de ulei. Când untul topit e încins, adaug usturoiul zdrobit pe care îl călesc puțin, 1-2 minute. Torn apoi smântâna și fierb la foc mediu până scade și se îngroașă sosul.
În sos se poate adăuga o lingură de amidon pt a-l îngroșa mai repede.
Peste sosul îngroșat adaug ciupercile și prosciutto și mai fierb puțin, să se îmbine aromele. Adaug busuiocul tăiat mărunt, chiar înainte să opresc focul. Se potrivește de sare și piper.

Sugestii de prezentare
- Adaug pastele peste sos și amestec, apoi așez în farfurie.
- Pun pastele în farfurii sau într-un vas mai mare și apoi fiecare își pune cantitatea de sos pe care o consideră necesară.
- Servim cu un pahar de limoncello rece, făcut în casă
Sfaturi și sugestii
- Pun apa la fiert înainte să pregătesc celelalte ingrediente, iar pastele le adaug după ce am călit ciupercile și prosciutto; astfel, sosul și pastele vor fi gata în același timp
- Pastele se pun în apă fiartă; cu cât este mai multă apă, cu atât este mai bine deoarece nu scade foarte mult temperatura când se pun pastele
- Gust pastele înainte de a le strecura pentru a fi sigur că sunt pe placul meu
- Pun în tigaie o ciupercuță pentru a verifica dacă uleiul este suficient de încins
- Peste paste (în farfurie), se poate adăuga mozzarela sau parmezan ras
- Se poate decora cu frunze de busuioc proaspăt