Pandişpan cu gutui

Pandispan cu gutui pudrat cu zahar

Pandișpan pufos, fără agenți de creștere, cu fructe proaspete sau din conservă. 
Pentru un aer tomnatic am folosit gutui din lichior.

Mai joi voi descrie cum facem noi pandişpanul.

Ingrediente

  • gutui (din gutuiată) sau alte fructe din compot, vişinată, congelate – aproximativ 300g
  • zahăr pudră 210g
  • făină 000 190g
  • 6 ouă
  • un praf de sare
Imagine Photographa

Pun fructele la scurs cu câteva ore înainte, pentru a elimina pe cât posibil lichidul din ele.
Tot cu câteva ore înainte, scot şi ouăle din frigider.

Separ albuşurile de gălbenuşuri.

Peste albuşuri adaug praful de sare şi încep să mixez. După ce s-au făcut spumă, pun zahărul; amestec puţin cu palele mixerului şi pornesc la viteză mică, să nu împrăştii zahăr peste tot, apoi dau la viteza maximă. Când s-a topit zahărul mai continui 2 minute după care încep să adaug pe rând gălbenuşurile.

Dau mixerul de o parte şi mă ajut de o spatulă/lingură pentru încorporarea făinii.

Făina se adaugă treptat şi se amestecă cu grijă pentru a nu scoate aerul din compoziţie. Se folosesc mişcări circulare, de jos in sus.

Într-o tavă (30×21 cm) tapetată cu hârtie de copt, pun un strat de fructe (aproximativ 200g) după care adaug compoziţia. După ce am turnat în tavă, nivelez cu ajutorul unei spatule şi apoi adaug şi restul de fructe.

Imagine Photographa

Introduc tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade C pentru aproximativ 30-35 de minute, până se rumeneşte. Când scot din cuptor, testez cu scobitoarea – dacă iese curată, atunci pandişpanul este gata, altfel mai continui coacerea câteva minute.

Pandispan cu gutui pus la racit
Pandişpan cu gutui pus la răcit | Imagine Photographa

Las să se răcească aproximativ 15 minute, după care scot prăjitura din tavă şi o las să se răcească pe un grătar.

Sugestie de prezentare

Se taie în pătrăţele, dreptunghiuri sau romburi şi se serveşte cu sau fără zahăr pudră, în funcţie de gusturi.

Imagine Photographa

Sfaturi şi sugestii

  1. Se pot folosi şi mai multe fructe, însă există riscul să nu crească.
  2. Fructele se distribuie cât mai uniform în tavă.
  3. Pentru a fixa hârtia de copt, se poate uda interiorul tăvii cu puţină apă.
  4. În primele 20 de minute nu se deschide uşa cuptorului deoarece există riscul ca prăjitura să descrească.
  5. Se folosesc ouă proaspete. Reţeta nu conţine nici un agent de creştere şi astfel se asigură creşterea. 
  6. Dacă se rumeneşte prea mult şi nu s-a copt, dau coacere doar de jos sau reduc temperatura.

Urmăriți-ne pe Facebook: