Shaorma de casă

Shaorma de casă

Prima dată am gustat shaorma în copilărie, în Giurgiu. Probabil că eram clasa a VIII-a sau abia începusem liceul. 

Nu pot să spun că mi-a plăcut sau nu, pentru că a trecut foarte mult timp de atunci. Dar… totuși cred că mi-a plăcut 😁. 

Îmi amintesc apoi de facultate și de shaormeria amplasată strategic la intrarea în Regie. După ce aveam 10-12 ore de cursuri, laboratoare și seminarii la facultate, eram flămând. Mirosul, imaginea mâncării și studenții care așteptau la coadă îmi accentuau senzația de foame. 

Faptul că reușesc să pun pe haine conținutul, m-a împiedicat să îmi potolesc prea des foamea cu shaorma. Mi se părea că așteptarea la coadă cu stomacul țipând, nasul simțind mâncarea (câteodată) și ochii văzând cum defilează prin fața mea e prea lungă și crudă. 

Când aveam poftă, o cumpăram și mâncam în cameră, cu mult ketchup.

După ce am terminat facultatea nu am mai mâncat shaorma până când nu a făcut Cristina. 

A fost ceva nou… Nici nu mă gândisem că se poate face în casă. 

M-a surprins cât de ușor poate fi. 

Mai jos voi descrie cum pregătește Cristina shaorma. 

Ingrediente 

  • 5-6 cartofi medii (tăiați pai și prăjiți în cuptor
  • 7-8 linguri de sos alb (rețeta o găsiți aici
  • 1 roșie proaspătă 
  • ¼ varză albă
  • 1 ceapă roșie 
  • 2-3 castraveți murați 
  • 1 piept de pui prăjit (piept de pui, sare, piper, turmeric, zeama de la ¼ lămâie) 
  • Ardei iute murat
  • 6 lipii libaneze mari (nouă ne place graham) 

Mod de preparare shaorma de casă

De obicei începem cu pieptul de pui. Cristina e cea care se ocupă 100% de această operațiune. Spală pieptul, înlătură toate venele și pielițele, apoi îl taie în cubulețe. Condimentează după gust cu sare, piper, turmeric și adaugă zeama de la ¼ de lămâie. După ce amestecă, îl pune la frigider pentru cel puțin 30-60 de minute. 

Pregătește apoi sosul de iaurt din câteva linguri de maioneză, iaurt grecesc, coajă rasă de lămâie și pătrunjel. Nu ne deranjează când iese mai mult deoarece îl consumăm a doua zi, cu cartofi prăjiți în cuptor, la un film. 

Inițial, Cristina folosea cartofi prăjiți în tigaie, dar acum îi prăjim în cuptor. 


După ce spălăm, curățăm și tăiem cartofii pai, îi condimentăm cu sare, piper și turmeric. Adăugăm și puțin ulei, amestecăm și apoi punem în cuptor la 200°C. Dacă doriți mai multe detalii, rețeta de cartofi prăjiți în cuptor e aici

Între timp ne apucăm și de prăjit puiul și de tăiat celelalte legume. Aici ne împărțim rolurile, astfel încât să avem totul gata când e puiul făcut. Varza o tăiem fideluță, roșia, ceapa, castraveții – în felii subțiri, iar ardeiul îl tocăm mărunt. 

Puiul îl prăjim cu puțin ulei în tigaie wok, la foc iute până se rumeneşte. De obicei durează aproximativ 10 minute. 

 Când e gata puiul, scoatem cartofii din cuptor și încălzim lipiile într-o tigaie, pe ambele părți. 

Pe lipie punem un strat de sos alb și apoi legume și carne după gust (eu pun și ketchup). Dacă exagerez cu umplutura, nu reușesc să mai strâng shaorma 😅. 

Mod de servire shaorma de casă

Proaspătă și caldă. 


Sfaturi și sugestii 

  • Este mult mai bună caldă, așa că e de preferat ca legumele să fie gata tăiate când începem prăjirea puiului. 
  • Se pot pune legume după preferință și în cantitățile dorite. Atenție, dacă e prea multă umplutură nu se poate face shaorma sul. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »