Tartă cu smochine – desert cu iz oriental

Tarta cu smochine - prezentare

Anul 2020 a fost primul în care ne-am bucurat cu adevărat de smochine. 

Am mâncat smochine crude (simple sau în combinație cu brânzeturi) și am făcut chiar și dulceață de smochine

A fost un an îmbelșugat și ne-am propus să încercăm și alte modalități de a ne bucura de aceste fructe. 

Mai jos voi descrie cum se face tartă cu smochine. 

Ingrediente 

  • 200g făină 
  • 100g unt
  • Un praf de sare 
  • 60-70ml apă foarte rece
  • 50g zahăr 
  • 30-40 smochine 
  • Zeama de la un grepfrut 
  • 1 linguriță esență de lămâie 
  • 1 pliculeț zahăr vanilat 
  • 2 linguri de miere 
  • 50g de nucă mărunțită 

Mod de preparare tartă cu smochine

Aluatul de tartă

Tai untul în cubulețe și îl pun frigider (sau în congelator dacă e cald în bucătărie). Am grijă să pun și un vas cu aproximativ 100ml de apă. 

Pun făina cernută într-un vas mare, adaug sarea și amestec puțin. 
Peste făină adaug untul și încep să-l sfărâm între degete. Am grijă ca untul să fie acoperit mereu de făină pentru a amâna pe cât posibil încălzirea lui. 


După ce am sfărâmat untul (nu mai am bucăți mari), adaug treptat apă rece, lingură cu lingură și amestec. În primă fază, mă folosesc de lingură; când începe să se lege, folosesc mâna. 

Apă se pune atât cât să lege aluatul; nu pun mai multă deoarece coca devine lipicioasă și va cere făină. 

Strâng coca sub formă de disc, o învelesc în folie și o pun în frigider pentru 30-60 de minute. 

Apoi scot aluatul din frigider și îl pun între 2 folii de plastic pentru a-l întinde. Se poate întinde și direct pe masă, dar trebuie presărată puțină făină. Dezlipesc una dintre folii și pun aluatul în tavă (eu am folosit o tavă normală, rotundă cu diametrul de 28cm), păstrând folia cealaltă deasupra. Astfel aluatul nu se lipește de mâini. În rețeta de tartă cu gutui nu a fost nevoie să mă folosesc de folie; am lucrat la o temperatură scăzută în bucătărie și am înlocuit o parte din făina albă cu făină de hrișcă. Rețeta o puteți găsi aici

Bag tava (cu aluatul) în frigider pentru aproximativ 30 de minute. 

Siropul 

Se face din zeamă de grepfrut, zahăr, zahăr vanilat și miere. 

Pun ingredientele pe foc mic, într-un vas metalic. Amestec des pentru a ajuta zahărul și mierea să se dizolve. Fierb cam 15-20 de minute și îl las apoi la răcit. 


Coacerea tartei

După ce îndepărtez folia de plastic de pe aluat, îl înțep cu ajutorul unei furculițe pentru a nu se umfla (atât aluatul de pe fundul tăvii, cât și cel de pe lateral). 

Acopăr aluatul cu hârtie de copt și pun deasupra boabe de fasole ca o măsură în plus ca aluatul să nu se umfle. Tai excesul de aluat, rulez marginile și realizez un model cu furculița (opțional). 

Bag tava în cuptorul încins (funcția sus-jos) la 170°C, pentru 15 minute. 

Las tarta la răcit și apoi aranjez în ea smochinele tăiate în jumătăți, cu miezul în sus. Presar nucă peste ele și câteva linguri de sirop. 


O coc timp de 25 de minute în cuptorul încins (sus-jos) la 200°C și apoi scad la 170°C (doar de jos). Las la copt pentru încă aproximativ 15-20 de minute. 

Sugestie de prezentare 


Sfaturi și sugestii 

  1. Zeama de grepfrut îi poate da tartei un gust puțin amărui. Se poate înlocui cu zeamă de portocală. 
  2. Timpul de coacere variază în funcție de tavă și mărimea fructelor. 
  3. Tai untul în câteva bucăți, îl pun în congelator pentru câteva ore și apoi îl dau prin răzătoarea mare. Am grijă ca untul să fie dat prin făină pentru a întârzia topirea acestuia când îl rad. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »