Tort cu cremă de ciocolată

tort cu cremă de ciocolată

Ingrediente blat tort

  • 200g zahăr 
  • 150g făină 
  • 4 ouă 
  • Un praf de sare 
  • 1 plic de zahăr vanilat 
  • 1/2 linguriță de praf de copt

Ingrediente cremă cu ciocolată

  • 130g zahăr 
  • 90g făină 
  • 500ml lapte 
  • 100g unt
  • 2-3 linguri de cacao
  • Esență de rom/vanilie
  • 60g de ciocolată neagră (50%)

Preparare blat tort

Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă tare cu sarea, apoi se adaugă 100g de zahăr și se bat din nou spumă. 


Gălbenușurile se mixează cu 100g de zahăr și zahărul vanilat. Când sunt mixate bine, se adaugă treptat cele 6 linguri de apă. După ce apa e încorporată, se toarnă peste albușuri și se amestecă ușor de câteva ori. 

Făina și praful de copt se amestecă, apoi se încorporează treptat în compoziția de ouă. Se procedează la fel ca la pandișpan sau chec. 
Blatul crește și fără praf de copt, dar pentru a evita eventualele neplăceri e bine să se adauge. 


Aluatul se toarnă într-o formă non aderentă sau tapetată cu făină. Noi am folosit un vas cu un volum de 1.5l (recomandăm unul de 2l), cu un diametru de 16cm. 

Se încinge cuptorul la 170°C și se coace până trece testul scobitorii (se înțeapă și scobitoarea iese uscată din blat). Noi l-am copt timp de 60 de minute (funcția sus-jos, fără ventilator). 

Preparare cremă de ciocolată

Făina se pune într-un castron, se adaugă treptat lapte rece și se omogenizează (eu am pus în total 35 de linguri mici). Apoi se încorporează și cantitatea de cacao. Trebuie să se obțină un amestec lichid, fără cocoloașe; dacă e nevoie, se mai adaugă puțin lapte. 


Restul de lapte se pune pe foc mic alături de zahăr. Când s-a încălzit, se adaugă compoziția cu cacao și se amestecă în continuu. După ce am terminat de încorporat, se adaugă și ciocolata (ruptă mărunt) și se amestecă în continuare până lichidul se îngroașă, asemenea unei budinci. Nu se fierbe. Atenție, se poate lipi de fundul vasului și se arde. 


Când e gata, se ia de pe foc și continuăm să amestecăm. După 10 minute se adaugă esențele și untul (la temperatura camerei) tăiat cubulețe. Se amestecă până se topește și se încorporează untul. Crema se amestecă până se răcește, altfel capătă pojghiță deasupra. 

Tortul se asamblează când e crema rece. 

Asamblare tort cu cremă de ciocolată

Se taie tortul în 3 părți egale. 

Deoarece am folosit o formă de 1.5l și aluatul s-a umflat, noi am înlăturat excesul de pe margini. 


Se însiropează fiecare parte după preferință (suc de fructe, sirop de zahăr, lichior); noi am folosit căpșunată făcută în casă. Deși am folosit alcool, acesta s-a evaporat, așa că nu vă sfiiți când însiropați. 


Întindem cât mai uniform un sfert din cremă pe prima bucată de blat (după ce am însiropat-o). Așezăm a doua bucată, o însiropăm și o acoperim cu încă un sfert din cremă. Așezăm și a treia bucată, o însiropăm și apoi punem treptat deasupra crema care a rămas, având grijă să o distribuim uniform peste tot (inclusiv lateralul tortului). 

Ornarea tortului

În funcție de preferințele și imaginația fiecăruia. 

Noi am folosit sticksuri de ciocolată de jur împrejur, iar deasupra am pus fructe proaspete (zmeură și afine), plus migdale în ciocolată.

Sugestie de prezentare


Sfaturi și sugestii tort cu cremă de ciocolată

  • Făina se cerne. 
  • Praful de cacao l-am trecut prin sită pentru a elimina bulgărașii. 
  • Timpul de coacere depinde de cuptor și de forma folosită. 
  • Ouăle se spală și sunt la temperatura camerei. 
  • Ciocolata se rupe/taie bucăți mici pentru a se topi mai repede; la fel și untul. 
  • Înainte de a fi tăiat, tortul se lasă câteva ore la frigider pentru a se îmbina aromele. 
  • După ce am tăiat blatul, îndepărtăm ușor din firmiturile de pe fiecare bucată. 
  • Când se întinde crema peste blaturi, nu se apasă deoarece se pot desprinde firmituri și ar arăta inestetic. 
  • Când tăiem tortul, curățăm cuțitul de fiecare dată.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »