Cartofi (dulci și normali) prăjiți… în cuptor

Cartofi (dulci și normali) prăjiți… La cuptor

Acest mod de a pregăti cartofii se potrivește pentru persoanele care vor un stil de mâncare mai sănătos prin reducerea consumului de ulei. De asemenea, am impresia că se reduce mirosul din casă și câștig timp, pentru că nu trebuie să îi supraveghez. 🤫

Nu mi se pare că un cartof prăjit în cuptor are același gust cu cel prăjit în baie de ulei. Fiecare are gustul specific și merită încercat. 

Am aflat de această modalitate de pregătire a cartofilor prin 2012-2013, pe vremea când lucram în Belgia. O văzuse mama pe un post TV culinar. 

Prima dată când am făcut cartofi prăjiți la cuptor mi-au ieșit asemănători cu ai străbunicii🥰; am pus mult ulei și i-am tăiat cubulețe😁. Ea prăjea cartofii în untură, în tuci. Ieșeau crocanți pe margine și moi în interior. Trebuie să menționez că ea nu îi tăia pai, ci în forme neregulate. 
Mâncam acești cartofi cu mujdei și mămăligă tăiată cu ață. În cazul în care nu ați mai auzit, mămăliga se vărsa din tuci direct pe un fund de lemn, în centrul mesei. Avea o dexteritate… iar mămăliga era aurie și tare. Apoi lua ața albă din cui, o strecura printre mămăligă și fundul de lemn, și împărțea mămăliga în jumătate. Îmi amintesc că eram surprins de cum reușește să taie mămăliga așa de bine.😮 Urmăream mișcările până termina de feliat și apoi începeam festinul. 

Nu am mai încercat de atunci să fac cartofi în stilul străbunicii, iar acum când scriu mă năpădesc amintirile și pofta. 

Mai jos voi descrie cum pregătim cartofii pai, prăjiți în cuptorul electric. 

Ingrediente

 • 4-5 cartofi dulci, medii 
 • 3 cartofi albi mari
 • 1 linguriță de sare 
 • 1 linguriță de turmeric (opțional) 
 • ½ linguriță de piper 
 • 2-3 linguri de ulei

Preparare

Încerc, pe cât posibil, să nu amestec cartofii dulci cu cei normali deoarece timpul de coacere poate diferi cu câteva minute. 

Spăl bine și decojesc cartofii, apoi îi tai pai, cu latura de cel mult 1 cm. 

Pun cartofii normali câteva minute într-un vas cu apă cu sare pentru a elimina amidonul. 
Pun tava, pentru aproximativ 45 de minute, în cuptorul preîncălzit la 200°C; funcția de coacere sus-jos. Verific din când în când să nu se ardă.

Apoi îi mai las încă 3-5 minute cu ventilator și încălzire de sus, pentru a se rumeni.

Sugestie de prezentare

Cu ouă ochiuri; cu brânză rasă; ca garnitură la friptură; cu sos de iaurt (la un film); cu tzatziki (alături de souvlaki, pentru un meniu în stil grecesc).


Sfaturi și sugestii

 1. Cartofii se taie cât mai uniform pentru a se face în același timp. 
 2. Nu folosesc cartofi pentru piure deoarece se sfărâmă. Când ne uităm la film este neplăcut să se rupă cartoful în sos. 
 3. Gustul cartofilor depinde de soiul acestora. 
 4. Se pot adăuga și alte condimente, în funcție de preferințe. 
 5. Turmericul pătează foarte mult. Necesită atenție sporită când e folosit.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »