Aperitiv delicios și răcoritor, făcut din iaurt grecesc și castraveți proaspeți.
M-am bucurat de ceea ce înseamnă cu adevărat tzatziki în timpul primei mele vizite în Grecia (Thassos). M-a cucerit din prima. L-am comandat la fiecare masă în oraș, probabil pentru că îmi era greu să îmi dau seama ce anume îl face așa de bun.
Este un preparat simplu, dar cu un impact puternic. Castravetele și iaurtul rece au un puternic efect răcoritor, exact ceea ce aveam nevoie în zilele călduroase.
Nu am făcut tzatziki până în 2020; cred că îmi era teamă să nu dau greș și să fiu dezamăgit.
După ce ne-am întors din concediu în Skiathos (dacă sunteți curioși cum a fost, faceți clic aici), am stabilit o ieșire la care ne-am gândit să ducem preparate în stil grecesc (pentru mai multe fotografii, faceți clic aici). Așa am făcut pentru prima dată acest aperitiv delicios.
Mai jos voi descrie cum am pregătit noi tzatziki.
Ingrediente
- 400-500g iaurt grecesc (gras)
- 1-2 castraveți proaspeți
- 1-2 căței de usturoi
- 1 linguriță de ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare tzatziki
Am spălat castraveții și i-am dat prin răzătoarea mare. Se pot pune la scurs în strecurătoare până sunt pregătite și celelalte ingrediente.
Pun iaurtul într-un castron.
Curăț 1 – 2 căței de usturoi (în funcție de mărime și de gust) și îi zdrobesc peste iaurt. Adaug celelalte ingrediente și amestec.
Înainte de a pune castraveții, îi storc pentru a elimina apa.
Potrivesc de sare și piper.
Sugestie de prezentare
Simplu, cu cartofi prăjiți (în ulei sau la cuptor), cu souvlaki (de pui sau de porc).
Sfaturi și sugestii
- Usturoiul se pune doar pentru aromă. O cantitate prea mare va transforma tzatziki într-un alt preparat.
- Castraveții îi storc pentru a nu-și lăsa apa în iaurt.
- Ingredientele se pun treptat pentru a obține proporția dorită.