Prima mea experiență cu pastele făinoase a fost în copilărie. Sunt sigur că și voi v-ați întâlnit cu celebrele macaroane cu brânză la cuptor, făcute de mame ori bunici în copilărie.
Cei care vor să ajungă direct la rețeta de paste la cuptor pot face clic aici.
Am trecut apoi la fidea cu lapte și ceva mai târziu la spaghete. Mama avea două rețete care ne plăceau foarte mult; mă voi opri aici din povestit.
Am avut mereu paste făinoase în meniu, dar eu îmi pregăteam doar paste cu lapte și spaghete cu brânză.
Cristina, spre fericirea mea, are un repertoriu mai bogat de rețete cu paste (paste cu somon, tortelloni cu sos, farfale cu salată, lasagna, spaghete cu sos bolognese, cannelloni, paste carbonara). Și îi și plac foarte mult. Cu ocazia asta am început să fac și macaroane cu brânză la cuptor. 😁
Cred că am deviat cam mult și e cazul să povestesc despre vedeta zilei, o rețetă simplă de paste, ușor de făcut de oricine. Pe noi ne-a scos de multe ori din dificultate și vrem să o împărtășim cu voi. 😉
Mai jos voi descrie cum face Cristina această rețetă de paste delicioase.
Ingrediente
- 400-500g de paste (penne sau fusilli)
- Ciupercile dintr-o conservă
- 2-3 căței de usturoi
- 1 lingură de ulei
- 800g sos de roșii (sau roșii decojite și mărunțite cu sos, din conservă)
- Sare, piper, busuioc proaspăt sau uscat
- 200g de mozzarella
- Parmezan / mozzarella pentru decor
Mozzarella sau parmezanul pot fi și vegane, pentru cine dorește. Cum este o rețetă de paste fără carne, se poate obține o mâncare de post. 😉
Mod de preparare paste la cuptor
Într-un vas încăpător punem apă la fiert cu o linguriță de sare.
Într-o tigaie, încingem uleiul și călim usturoiul mărunțit, timp de 1 minut. Adăugăm ciupercile scurse de zeamă și tăiate grosier. Când s-au înmuiat, adăugăm și sosul de roșii și fierbem timp de aproximativ 30 de minute, sub capac. Asezonăm cu sare, piper și busuioc uscat.
Când apa a început să clocotească, adăugăm pastele și amestecăm de câteva ori pentru a împiedica lipirea de fundul oalei. Fierbem conform instrucțiunilor de pe pachet, scăzând 1-2 minute.
Pastele trebuie să fie aproape gata deoarece le vom și coace. Dacă sunt prea fierte, pastele se pot destrăma când le scoatem din cuptor. Pe partea cealaltă, dacă nu sunt fierte suficient, pot trosni în dinți.
Scurgem pastele de apă și le amestecăm cu sosul.
Într-o oală pentru cuptor așezăm un strat de paste, unul de mozzarela, ultimul strat fiind de mozzarela.
Dăm la cuptorul încins la 180°C (funcția sus-jos) pentru aproximativ 30 de minute (până se rumeneşte mozzarella).
Sugestie de prezentare
Presărăm mozzarella/parmezan deasupra și ornăm cu busuioc proaspăt.
Se servesc calde, alături de limoncello sau lichior de mentă.
Sfaturi și sugestii
- Se pot folosi multe tipuri de paste, dar noi preferăm penne/fusilli. Acestea păstrează mai bine sosul.
- Unele paste făinoase conțin ou. Vegetarienii sau persoanele care țin post trebuie să fie atente atunci când le cumpăra.
- Se poate folosi mozzarela pentru cuptor.
- Pentru un plus de dulceață, se poate adăuga 1 morcov răzuit. Aceasta se pune la călit în același timp cu ciupercile.