Usturoi verde murat – conservă de primăvară

Usturoi murat

Saramură 

  • „2 părți apă la o parte oțet 
  • 2 linguri sare la 1l de lichid
  • 1 linguriță de boabe de piper și 4-5 foi de dafin

Se dă totul în fiert, se oprește focul și se pune usturoiul la înmuiat. Usturoiul nu se fierbe. 
Când s-a îngălbenit, se scoate usturoiul din zeamă și se înnoadă.”

Cam așa a sunat rețeta când am luat-o de la bunica. 

Dacă vrei mai multe detalii, atunci te invit să citești aventura noastră culinară. 

Duminică, de Florii am fost la țară și am luat usturoi verde cu gândul de a-l pune la murat (vreo 50 de fire). 
Rețeta e destul de simplă, după cum ați citit deja. 

Am ajuns destul de târziu în București, așa că am decis să facem rețeta marți. 

Luni, am făcut cozonac. Căldură în casă. Usturoiul a stat în bucătărie, exact în zona pe unde trec țevile. 
Ne-am dat seama prea târziu (de fapt Cristina a descoperit). Usturoiul se cam „întristase”; se îngălbenise ușor. 

Marți am instalat aparatura și ne-am apucat de treabă. 

Preparare usturoi verde murat

Am curățat și spălat foarte bine fiecare fir de usturoi verde în parte. 
Pe lângă mustăți, am tăiat și vârful frunzelor. Cred că am retezat prea mult deoarece mi-a fost dificil să înnod firele. 

În acest timp, într-o oală largă am pus la fiert 2l de apă, unul de oțet, 4-5 frunze de dafin și o linguriță de boabe de piper. 
Când a dat în clocot, am oprit focul și am pus o parte dintre firele de usturoi în apă. 


M-am ajutat de o lingură de lemn să le manevrez în oală. 


Când s-au îngălbenit, le-am scos. 

Am luat câte 4-6 fire, le-am aliniat și apoi le-am înnodat. Nu este obligatoriu, așa face bunica. Cred că este și practic, deoarece scoți câte un „snopișor” și nu fugărești usturoiul în borcan. 


Am pus apoi fiecare mănunchi într-un borcan de sticlă (de aproxi;ativ 1,8l). Când am terminat usturoiul, adaug lichidul în borcan. Ideal este ca usturoiul verde murat să fie acoperit de compoziție. 


Îi pun capacul și îl las la răcit. 

Se păstrează la răcoare (noi l-am pus în frigider, deoarece nu conține conservant). 

Sugestie de prezentare 

Mie îmi place cu mâncare de mazăre sau friptură (la cuptor sau pe grătar). Este murătură de primăvară ;),


Sfaturi și sugestii 

  • Se folosește usturoi verde, tânăr; până să formeze căpățâna. 
  • Atenție când se scoate usturoiul din apa fierbinte și se înnoadă; poate să ardă. 
  • După ce s-a răcit borcanul, îl pun în frigider. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »