Am la țară, lângă gard, o porțiune însemnată cu mentă (sau izmă, cum e cunoscută la noi).
Eram deja obișnuit cu limonada cu mentă și ceaiul de mentă, dar am vrut să mai găsesc și alte întrebuințări.
Cum deja făcusem limoncello, gutuiată și aveam în plan o căpșunată, m-am gândit să încerc un lichior.
Mai jos voi descrie cum l-am preparat.
Ingrediente
– aproximativ 500 ml alcool de 40 de grade (eu am folosit țuică de casă, obținută din vin)
– 20-25 tulpini de mentă/izmă (lungi de aproximativ 25cm)
– o lămâie
– 350 g zahăr
– 400 ml apă
Mod de preparare lichior de mentă:
Am folosit izmă de la mine din curte (de la țară ) pe care am spălat-o foarte bine.
Am rupt frunzele și le-am pus într-un borcan de 720 ml. Nu am folosit tulpinile deoarece erau foarte bățoase și am considerat că nu mă vor ajuta să obțin aroma dorită.
Peste frunzele de izmă am adăugat 2 felii de lămâie (fără coajă), sucul de la jumătate de lămâie și alcoolul. Alcoolul trebuie să acopere frunzele de izmă și feliile de lămâie .
Am ținut borcanul în bucatarie și l-am agitat de fiecare dată când am trecut pe lângă el; infuzia ar trebui amestecată de cel puțin 2-3 ori pe zi.
La fiecare 2 zile am schimbat frunzele de izmă și feliile de lămâie (borcanul mi-a ușurat munca); acest pas nu este obligatoriu, dar întărește aroma. În acest caz numărul necesar de tulpini de izmă crește.
După o săptămână am făcut siropul de apă cu zahăr (am fiert apa și am topit zahărul în ea). Am separat frunzele de izmă și feliie de lămâie cu ajutorul unei strecuratori. Lichidul rezultat l-am pus într-o sticlă peste care am adăugat siropul răcit de zahăr. Am amestecat bine și l-am pus la păstrare la loc răcoros și întunecat .
Sugestie de prezentare/servire
Rece…
Sfaturi și sugestii:
- Pentru un plus de aromă și miros am strâns frunzele în mână înainte de a le introduce în recipient.
- Aroma izmei este atât de puternică încât nu reușesc să îmi dau seama că am pus țuică și nu alcool pur sau vodcă.
- Mi se pare cam dulce; data viitoare voi încerca cu 300 g de zahăr.
- Infuzia se agită de cel puțin 2-3 ori pe zi.
- La sfatul unui coleg am umplut un borcan cu frunze de mentă (fără a le strivi sau presa prea mult) și l-am completat cu alcool (de 96°). L-am lăsat în dulap timp de o săptămână și l-am agitat de 2 ori pe zi. Am făcut apoi un sirop din 900 ml apă și 700g zahăr. Cât timp s-a răcit siropul, am strecurat infuzia și am pregătit sticlele. Am pus siropul peste infuzia de mentă și am amestecat. Am obținut aproximativ 1.5 l de lichior de mentă „VERDE”. A fost o surpriză plăcută 😍.
- Lichiorul de mentă verde tinde să facă depuneri.
- Ambele tipuri de lichior tind să se închidă la culoare cu trecerea timpului (eu le-am ținut în frigider).