Plăcintă americană cu mere (vegetariană)-eșec sau nu?

Plăcintă americană cu mere (vegană)

Îmi plac merele (proaspete, coapte, plăcintă, tort, prăjituri). Deja mai făcusem de 2 ori plăcintă americană cu mere și m-am gândit să fac și o versiune vegetariană. 

I-a venit rândul într-o vineri seara, alături de o friptură de porc la cuptor (rețeta e aici). 

Mai jos voi descrie cum am procedat.

Ingrediente

 • 1.2-1.4 kg de mere (am folosit golden) 
 • 250g margarină vegetală rece
 • 350g făină albă 
 • 80g zahăr brun
 • 1 linguriță de scorțișoară 
 • 1 vârf de linguriță de cuișoare 
 • Zeama de la jumătate de lămâie 
 • Un praf de sare 
 • 50g pesmet 
 • 120 ml apă foarte rece

Mod de preparare plăcintă americană cu mere (vegetariană)

Margarina am tăiat-o în cubulețe mici și am pus-o peste făina cernută și sarea. Am sfărâmat margarina, amestecând-o cu făina până am ajuns la o consistență asemănătoare cu a pesmetului. 

Pe urmă, am adăugat treptat apa până s-a format coca. Am împărțit în două, având grijă ca una dintre părți să fie puțin mai mare. Le-am modelat în discuri, cu o grosime de aproximativ 3-4 cm, le-am învelit în folie și le-am pus în frigider. 


M-am apucat apoi să tai merele (spălate în prealabil) în felii subțiri. Nu le-am curățat de coajă, iar asta a făcut puțin dificilă tăierea. 
Peste mere am adăugat pesmetul, zahărul, scorțișoara, zeama de lămâie și cuișoarele, apoi am amestecat.


Pentru că era târziu (trecuse de miezul nopții), ne-am decis să amânăm pentru a doua zi. Am băgat și merele în frigider (după ce le-am acoperit cu folie). 

Până aici toate au părut că merg bine. 

Aventura începe

A doua zi am început prin a întinde bucata mai mare de aluat. La sugestia Cristinei, am pus coca între 2 bucăți de folie alimentară pentru a nu se lipi de masă, de sucitor și de mâinile mele. 
După ce a atins dimensiunea dorită, am îndepărtat folia de deasupra. De aici au început problemele…. 

Era cald în casă (vreo 28°C) și ne-am mișcat încet, așa că margarina s-a înmuiat și coca a devenit lipicioasă. Am pus coca în tavă (cu diametrul de 28cm), cu cealaltă folie în sus. Am început să aranjez coca și atunci am observat: erau zone unde îl întinsesem prea mult. 
Am început să îndepărtez, cu grijă, și această folie. M-am oprit imediat; nu reușeam să o dezlipesc de aluat. Deja mai trecuseră câteva minute bune. 

În tot acest timp, Cristina se chinuia cu filmatul. 

Ne-am uitat unul la altul și am decis să băgăm tava cu totul în frigider, să se răcească. Am încercat după 20 de minute, fără succes; nu am reușit nici după 30😔. Abia după 40 de minute la frigider am reușit să dezlipim… Acum, problema era că în zonele unde aluatul a fost întins prea mult, acesta s-a rupt 😭. 


Cu ajutorul aluatului din frigider am cosmetizat pagubele. Cristina parcă era un sculptor🥰. 

După ce am terminat de cosmetizat, am pus merele în tavă, am pus tava în frigider și am scos cealaltă bucată de aluat. Am întins-o, și pentru că deja aveam experiență, cum am terminat, am pus-o direct în frigider. 

Plăcinta prinde contur

Peste 30 de minute, am tăiat aluatul întins în fâșii cu un cuțit pentru pizza. 

Aici ne-am distrat și mai mult… Fâșiile nu se dezlipeau și se întindeau. Cristina a renunțat la aparat și a venit să mă ajute. A descoperit o metodă prin care se puteau dezlipi fâșiile. Deși mi-a arătat cum, nu am reușit. Până la urmă, ea a fost cea care a tăiat și a ornat plăcinta noastră americană vegetariană cu mere. A muncit mult. 


Din experiența anterioară (am mai făcut tartă de 2 ori și mi-a ieșit 🤫), știam că umplutura va scădea. Pentru a avea o plăcintă cât mai drăguță, am roluit coca de pe marginea tăvii și am strâns-o în interior. Ne-am jucat puțin și cu furculița pentru a încerca să o facem cât mai arătoasă.


Bronzarea plăcintei

Am înțepat plăcinta cu furculița și am uns-o cu un sirop obținut dintr-o lingură de zahăr și 4 linguri de apă, apoi am băgat-o în cuptorul preîncălzit la 200°C (sus-jos). 

Toate aceste operațiuni ne-au luat foarte mult timp și margarina s-a înmuiat. Coca părea că se topește și mai rău în cuptor. 😭


La puțin timp după ce am închis ușa cuptorului, am scos plăcinta și am presărat deasupra zahăr brun (speram că va ajuta la rumenire și aspect ). 

După 20 de minute, am scăzut temperatura la 190 °C și am mai ținut-o încă 35 de minute. 

Am fost surprinși că la final plăcintă americană cu mere (vegetariană) arăta chiar bine. 


Am lăsat-o la răcit câteva ore, timp în care am făcut o mămăliguță și ne-am apucat de salamul de biscuiți (rețeta e aici). 

A sosit momentul adevărului… Cristina a stabilit unde voi tăia plăcinta cu mere și cum va surprinde momentul. Am luat cuțitul și am făcut o tăietură; părea OK, deși cam tare blatul. Am făcut a doua tăietură… Felia s-a destrămat. 😓

Am mutat-o pe farfurie, dar nu era prezentabilă. Felia a fost îngustă, crusta prea tare și nu s-a tăiat bine. 

Următoarea felie a fost cam de două ori cât prima și a ieșit aspectuoasă. 


Cât timp Cristina își pregătea subiectul ședinței foto, eu testam plăcinta. 

Crusta de deasupra a ieșit cam tare, în schimb plăcintă americană cu mere (vegetariană) per ansamblu a fost bună. 

Sugestie de prezentare plăcintă americană cu mere vegetariană

Simplă, sau alături de o înghețată.


Sfaturi și sugestii

 1. În bucătărie trebuie să fie răcoare. 
 2. Am cernut făina. 
 3. Nu pun în tavă sucul lăsat de mere.
 4. Se lucrează foarte repede cu aluatul pentru a nu se încălzi. 
 5. Mâinile se pudrează cu puțină făină pentru a nu se lipi aluatul.
 6. La un altfel de cuptor timpul (respectiv temperatura) de coacere poate diferi.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »