Salată de fructe

Salata de fructe

Seria #amintiridincopilarie continuă cu salată de fructe. 

Din copilărie, mama încerca mereu să ne pregătească ce ne place. Îi era greu să se hotărască deoarece făcea dulciuri delicioase. 

Îmi amintesc, în schimb, că anumite bunătăți se pregăteau doar în anumite momente. Printre ele era și #salatadefructe. 
Memoria îmi spune că ne bucuram de ea doar de Revelion. 

Chiar și adult fiind, cu posibilitatea să îmi fac singur, nu am avut tragere de inimă. 
În timpul anului am pregătit-o doar când aveam o poftă incredibilă sau exces de fructe. 

Rețeta este simplă și la îndemâna oricui. Nu mai spun și că este foarte versatilă. Dar necesită un pic de răbdare. 
Mai jos veți găsi cum se face salata cu fructe.

Ingrediente salată de fructe

  • Fructe la alegere, în funcție de preferințele fiecăruia (sau ce are acasă). Noi folosim de obicei portocale, mandarine, mere, gutui (din compot de gutui), ananas (conservă sau proaspăt, dar mai mult din conservă 😅), kiwi, mango și struguri. Mai adaugăm câteodată și kaki/sharon. 
  • Puțină zeamă de lămâie (cam 1 lingură) pentru a preveni oxidarea fructelor (mere, pere, etc). 

Opțional

  • Miere – cam 1 lingură 
  • Frișcă bătută pentru ornat când servim. Noi nu prea folosim. 
  • Limoncello sau un alt lichior de fructe. Câțiva stropi și doar când salata este destinată exclusiv adulților. 
  • Pișcoturi 
  • Frunze de mentă pentru decor

Mod de preparare salată de fructe

Spălăm fructele bine, le decojim pe cele care necesită acest lucru (ex.: portocale, mandarine, kiwi, banane, etc) și le tăiem în bucăți potrivite. 


Pentru mine, bucăți potrivite înseamnă să le pot lua cel puțin 2 în lingură/linguriță și să mă bucur de ele. 

Punem fructele tăiate într-un castron mare sau bol și peste cele care oxidează adăugăm zeama de lămâie. Punem și una sau două linguri de miere lichidă (preferăm polifloră sau de tei în salată, dar folosim de care avem în lipsa lor). Acum adăugăm și alcool, dacă dorim să punem, apoi amestecăm. 

Acoperim vasul cu folie de plastic și îl punem la frigider până când vrem să ne bucurăm de salata de fructe. 


De obicei nu punem frișcă peste salată, dar în funcție de ocazie și musafiri ne adaptăm. 

Frișca lichidă se ține în frigider, să fie rece. O punem apoi într-un castron sau vas în care vom mixa. Începem cu viteză mică și creștem gradual pentru a nu stropi prin bucătărie. 

Înainte de servire, mai amestec salata o dată, o pun în cupe și ornez cu frișcă (cu poșul sau direct cu lingurița 😅). 

În copilărie primeam și un pișcot cu salata de fructe. 🤤

Sugestie de prezentare 


Sfaturi și sugestii 

  • Salata se pune în frigider înainte de servire. 
  • Salata se păstrează în frigider. 
  • Fructele se spală bine. 
  • Deși fructele sunt sănătoase, atenție la consumul salatei. Faptul că sunt tăiate în bucăți mici ne poate păcăli și exagerăm cu cantitatea. 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram:

Translate »